Въвеждат средни цени за строителство

г. Автор
obshtestveni-poruchki

Средни цени в строителството, които ще улеснят провеждането на обществените поръчки по ОП “Региони в растеж” могат да бъдат въведени от следващия програмен период на европомощта.

Това съобщи зам.- регионалният министър Деница Николова по време на конференцията “Европейска солидарност в инвестиционната политика”, организирана от Камара на строителите в България (КСБ).

Идеята е да бъде разработена методология на база на средните цени от вече осъществените поръчки през първите два програмни периода на ОПРР, като се вземе предвид типа инвестиция и пазарните принципи, уточни Николова.

Така специалистите очакват, че ще ще се улесни контролът на процеса, ще се понижат разходите на администрацията и рискът от последващи санкции, като ще се плаща по-бързо на бизнеса, обясни зам.-министърът. Рискът е, че средните цени ще са по-ниски от пазарните.

Според вицепремиерът Томислав Дончев никой експерт не знае точно колко струва една работа, тъй като цената се определя според конкретния процес. Той каза още, че е готов за дискутиране на темата и намиране на най-правилното решение.

Според председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев средните цени са категорично необходими, но трябва да се изчисляват на база на моментните реални цени, а не при програмирането да бъдат заложени стойности за след 7 години, които няма да отговарят на пазара в момента.

Кои проекти да се финансират с евросредства през следващия програмен период ще решават не общините, а регионите, за да се осигури по-голям ефект от усвояването и допълване на различните политики, каза още Николова. Предвижда се и бизнесът да може да кандидатства за финансиране на европроекти на базата на публично-частно партньорство, съобщават trud.bg.

Не бива да се забравят и допълнителните възможности за финансиране като програмите “Инвестираме в Европа” и “Свързана Европа”, както и новите фондове за отбрана и сигурност, заяви председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова. Тя посочи, че български компании имат шанс да спечелят проекти за изграждане на инфраструктура в Африка. За такива ЕС отделя 80 млрд. евро от бюджета си.

Изключително важно е да бъдат отпуснати целево средства за изготвяне на проекти и за техническа помощ, за да е готова страната ни да усвоява средства още през първата година на следващия програмен период, заяви почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *