Великобритания въвежда нов данък с цел по-сигурно строителство

г. Автор
строителство

Великобритания обяви допълнителни 3,5 милиарда паунда (6,9 милиарда щатски долара) към разходите за отстраняване на опасни облицовки от жилищни блокове в Англия, както и нов данък за предприемачите от следващата година за покриване на тези разходи.

Министърът на жилищната политика Робърт Дженрик съобщи, че новите средства ще бъдат добавени към предварително обявения „фонд за безопасност“ в размер на 1,6 милиарда паунда за премахване на материала, който е обвинен за смъртта на 72 души при пожар в кулата Grenfell в Лондон през 2017 г.

„Нов данък ще бъде въведен за британските жилищни предприемачи през 2022 г., който ще събере най-малко 2 милиарда паунда през следващото десетилетие, за да се гарантира, че строителите на домове имат справедлив принос за решаването на проблема“, коментира Джерик в Камарата на общините в сряда.

Скептиците на тази инициатива предупредиха, че планът не е достатъчен, тъй като безвъзмездните средства ще покриват само хората, живеещи в сгради, по-високи от 18 метра (59 фута) или над шест етажа. Живеещите в сгради от между четири и шест етажа ще получат достъп до заеми, за да покрият разходите.

Кметът на Лондон Садик Хан също заяви, че плановете „далеч не достигат необходимото“ и е „срамно“ министрите да казват на някои обитатели на сгради, че ще трябва да платят, за да решат проблеми, които „не са причинили“.

До този момент голяма част от финансовата тежест беше възложена на обитателите, някои от които вече са предприели действия като 24-часова охрана и инсталиране на пожароизвестителни системи. Членовете на двете големи политически партии в Обединеното кралство призоваха частният сектор да поеме по-голяма финансова отговорност.

Persimmon Plc – най-големият строител на жилища в Обединеното кралство, осигури 75 милиона паунда за всички необходими ремонтни дейности на 26 сгради, по който е работил и които потенциално могат да бъдат засегнати от проблема, става ясно от изявление на компанията от сряда.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *