Висок ръст в търсенето на складови площи

г. Автор
sklad

С 50% е нарснало търсенето на индустриални и складови площи в ЕМЕА през първото полугодие на текущата година. „Свободните площи остават малко през разглеждания период, със средни стойности за региона от 5.7% и под 3% в градове като Мюнхен, Букурещ, Копенхаген, Прага и Барселона. В резултат на активното търсене усвоените площи намаляват от 54% през второто полугодие на 2017 г. до 46% през първото на 2018 г. Този ръст на търсенето би могъл да бъде и по-висок, ако нямаше недостиг на качествени модерни площи, които да се предложат на бъдещи ползватели“, казва Деймиън Харингтън, директор проучвания в Colliers ЕМЕА.

Строителството в сегмента е оскъдно, въпреки подобрението на конюнктурата в сравнение с края на 2017 г., и делът на пазарите, на които се регистрира спад по отношение на проектите в строеж, намалява от 40% на 32%. Ситуацията може да се промени. При някои райони в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като например централната част на Полша се наблюдава значителна строителна активност, докато в определени градове в Западна Европа, например Стокхолм, Мюнхен и Берлин, площите в строеж са под 100 000 кв.м.

Сериозната конкуренция за складови площи и слабото предлагане ще продължи да обуславят настоящата ситуация в сегмента през оставащата част от годината, а вероятно и през следващата.

Наблюдавайки макроикономическата обстановка, има редица неясноти по отношение на бъдещото развитие на пазара на логистични и индустриални имоти. „Наемателите в този сегмент в държави като Германия и страните от Бенелюкс и Скандинавия трябва да бъдат готови за последващо повишение на наемните нива. В градове като Щутгарт, Мюнхен, Барселона и Будапеща, здравословното търсене ще се сблъсква с ограниченото предлагане, но в други, например Лодз в Полша, активното строителство на нови проекти ще възпрепятства ръста на наемните нива“, коментира Харингтън.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *