Включват основни ремонти в пътните договори

г. Автор
пътни ремонти

Поръчки за основен ремонт са включени в новите договори за текущ ремонт и пътно поддържане в търговете, обявени от АПИ.

Обществените поръчки за различните области могат да бъдат видяни на сайта на ведомството. Общата стойност на договорите е 3,6 млрд. лв. без ДДС, а срокът им е четири години, докато последната провалена поръчка на редовния кабинет беше с 3-годишен срок и на стойност 2,3 млрд. лв.

Тъкмо заради спора за това доколко възлаганите и изпълнени в срок строителни дейности през последните години са били текущ или основен компаниите, извършили съвестно поръчките дълго време не си получаваха парите за изпълнената работа.

Сега дейностите, които се приемаха за незаконни по старите договори са включени в обхвата на договорите. Освен текущи и аварийни ремонти на фирмите могат да се възлагат ремонти на мостове с максимум 5 отвора, на водоскоци, на подпорни стени и други укрепващи съоръжения, ремонт на отделни участъци от обхвата на договора с дължина максимум 35 на сто от общия обхват на поддържаното трасе, унищожени от ерозия отсечки с дължина от максимум 20 на сто от обхвата на поддържаната територия по договорите. Максималната стойност на възлаганите основни ремонти не може да надхвърля 35 на сто от стойността на контрактите.

Според обявените търгове изкърпването на дупки ще зависи от плътността на полаганата асфалтова смес. При ръчно полагане цените ще са между 36 и 63,50 лева за квадратен метър, а при машинно ща бъдат по-евтини – между 33,55 и 39,28 лева за кв. м.

За доставката и полагане на бетон по БДС ще плащат 257,30 лева за кубичен метър, като в цената не са включени кофраж и армировка. Доставката на монтаж на армировка клас B 235 струва 2535 лв. за тон.

Освен това в договорите са включени дейности за поддържане на зелените територии край пътя. Оформяне на короните на дървета на възраст над 20 години ще плащат на цена от 44,72 лева за брой, а отсичането им и изнасянето им на до 30 метра извън шосето – 102 лева за брой. Ръчното косене на тревни площи ще се заплаща на цена от 80,50 лева за декар, а машинното – 68,42 лева за декар.

Почистването и измиването на шосето ще струва по 40 ст. за квадратен метър, а изправянето и укрепването на пътни знаци, повредени след катастрофа – по 30 лева на брой.

Всички дейности по договорите ще се плащат след възлагане от страна на пътната агенция. Фирмите могат да подават оферти до 13-16 март, според района.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *