Водещи компании в ядрената енергетика се обединяват за АЕЦ „Белене“

г. Автор
aeц белене

Три от най-големите ядрени компании в света обединяват своите усилия за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Това са руската „Росатом“, френската Framatome и американската General Electric. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По нейните думи обединението на трите световни лидера в ядрената енергетика за участие в проекта за изграждането на втора централа у нас свидетелства за желанието на гигантите да участват в проекта и е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана.

Според споразумението между трите ядрени компании ако руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, то General Electrics ще се счита за партньор за турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинната зала. Френската Framatome ще партньор по оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП).

Меморандумите в обединението са били подписани от Кирил Комаров – първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр – старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome, и Микаел Керуле – президент на General Electric Steam Power.

„Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation – KHNP).
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *