Впечатляваща визия на новата библиотеката във Варна

г. Автор
Библиотека Варна

Покривът на новата библиотека във Варна ще бъде покрит с градина, където сред зеленина и природа посетителите ще могат да четат заетите книги.

От терасата читателите ще имат възможността да се наслаждават на панорамна гледка към морето и града.
Библиотека Варна

Това съобщи за Дарик арх. Александър Минчев, който е локален партньор на холандското студио „Аркитектс фор урбанити”, спечелило международния конкурс. Проектът на сградата е готов и вече има издадено разрешение за строеж. Очаква се да бъде обявена процедура за избор на изпълнител.
Библиотека Варна

Новата библиотека „Пенчо Славейков” ще бъде оборудвана с най-новите технологични въведения и ще има 24-часова система за връщане на книги. Ще бъдат и обособени и специални дейности за социални активности и контакти.

На партерното ниво ще има рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро.
Библиотека Варна

Същинските библиотечни функции на сградата са организирани в пет нива. Там ще се помещават отделите за читателите от всички възрастови групи, като детският ще предоставя възможност за интерактивно обучение и игри.

Множество индивидуални и групови читателски места ще бъдат разположени в различни зони на библиотеката. Авторите на проекта предвиждат обособяването на малки амфитеатрални подиуми, където да се провеждат неформални мероприятия и беседи.
Библиотека Варна

Медиатеката ще е разположена на четвъртия етаж. Там посетителите ще могат да прослушват аудио записи и да преглеждат мултимедийната колекция.

„Там ще има места за пребиване и четене на открито. Тази среда представлява компенсация на градинката, която ще бъде отнета при строителството на сградата. Обширният и зелен покрив е нововъведение в обществена сграда и сме много горди с него”, заяви арх. Александър Минчев.
Библиотека Варна

Паркирането е решено с подземен паркинг за 300 автомобила. Достъпът до него ще е автономен и денонощен. Предвидени са 30 места за зареждане и на електроавтомобили и стоянки за 200 велосипеда.

Характерен белег на сградата ще е панорамният асансьор на южната фасада.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *