Все по-млади хора се възползват от жилищни кредити

г. Автор
жилищен кредит

По-млади хора са се възползвали от изгодните условия по жилищен кредит през кризисната 2020 г. спрямо предходната.

Това показва анализ на Райфайзенбанк. През миналата година банката отчете 8% ръст на кредитния портфейл в сегмент Граждани, в това число и жилищните кредити. Средната възраст на теглещите ипотечен кредит през 2020-а е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

„Продължихме да отпускаме ипотечни кредити на практика без никакво забавяне през цялата 2020 г., поради което мога да твърдя, че този бизнес не беше засегнат от създалата се безпрецедентна обстановка. Забелязахме единствено известни промени в предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот, което е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието ни“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор на Райфайзенбанк с ресор Банкиране на дребно.

С финансиране от банката през 2020 г. са се купували главно апартаменти (90%), а с останалите 10% – къща или вила. Забелязват се отчетливо предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата спрямо 76% през 2019 г.) и към все по-нови сгради – 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит от Райфайзенбанк, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано.

Информация за жилищните кредити на банката всеки може да получи от новия виртуален асистент RAIA, която отговаря мигновено в най-използваните от клиентите канали за общуване – Viber и Facebook Messenger.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *