Япония строи нов, високотехнологичен град в залив

г. Автор
град в залив

Амбициозният проект за изграждане на нов град в залив, чрез създаване на повече суша и място за местообитание е на Япония.

Проектът на футуристичния град се управлява от заместник – губернатора на столицата – Манабу Миясака.

Мястото, на което се планува да бъде издигнат града е Токийския залив и е наречен SG Project. Идеята е да се повиши конкурентоспособността на региона чрез създаване на устойчив град, ползващ цифрови технологии. „Токио се разшири чрез създаване на рекултивирана земя в морето и това е голямото предимство за нас“, споделя в свое интервю Миясака. Добавя, че „Никой не живее на земята, която планираме да ползваме, така че можем да започнем от нулата, вместо да нарушаваме ежедневието на хората“.

За да се освободи място за новия град предстои разширяване на неизползван парцел земя в средата на залива с площ 10 000 хектара. На Олимпийските игри в Токио през 2020 г. районът бе домакин на състезания по кану и гребане, но в момента се използва за съхранение на контейнери за обработка на боклук.

Предстои екипът на проекта и Миясака да канят компании, които да предложат програми за намаляване на трафика и задръстванията, емисиите и генериране на чиста енергия. За тази част от проекта са осигурени 7,3 милиона за първата година.

„Градовете ще се състезават за това да бъдат места за разработване на такива нови технологии и проектът може да се превърне в пример и шаблон за други градски центрове“, добави Миясака.

Изпитанията за проекта най – вероятно ще започнат през следващата година. Като към момента са се регистрирали 55 компании като партньори на мащабната идея.

Сред компаниите, заявили желанието си да бъдат партньори са Konami Group и телевизионният оператор Asahi Holding Corp. Те ще се ангажират с построяването на офиси, развлекателни пространства, студиа и магазини там, където се планира да отворят след около две години.

От друга страна, Toyota Motor възнамерява да изгради нова спортна арена в близост до проекта, която да отвори през 2025 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *