Забраняват строителството по крайбрежието в Албания

г. Автор
албания

Агенцията за развитието на териториите и на законодателната власт в Албания въведоха мораториум върху издаването на разрешителни за строителството на многоетажни сгради на брега.

 

Целта е да се поддържа не само сезонният, но и целогодишният туризъм.
В крайбрежните зони, които имат стратегическо значение за развитието на туризма, 65% от територията ще се задели за изграждане на хотели и 35% за вилни и жилищни имоти. Албания разполага със сериозни ресурси да се превърне във важна туристическа дестинации в Европа. Само за четири от студените месеци държавата е посетена от над 1 милион туристи.

„Взетото решение е неоспорим плюс за тези, които вече разполагат с имоти по крайбрежието. В същото време това е шанс за чуждестранните купувачи, които биха желали изгодно да инвестират във ваканционни имоти. Но те трябва да побързат. Забраната за ново строителство ще е основният фактор за ръст на цените на вече съществуващите имоти, които са обект на продажба в средносрочен план”, коментира брокерът Таня Балиу от агенция Albania Servise.

албания

Вече се наблюдава ръст на цените на имоти по крайбрежието на Йонийско море, където последните две години има дефицит на жилища с площ между 40 и 65 кв.м на първа и втора линия и то на вторичния пазар. „Компактните студиа и двустайните апартаменти на албанската Ривиера се изкупуват още в момента им на обявяване и то на цени високи за местния пазар – 850-1100 EUR/кв.м. Този ценови таван ще бъде пробит още през тази година”, прогнозира Балиу.

На адриатическото крайбрежие на страната все още може да се купува на цени между 550 и 850 EUR/кв.м. Там крайбрежието е по-дълго и изборът на жилища е по-голям. Но и тук най-вероятно това ще е последното лято , през което ваканционен апартамент с две стаи на 10-тина метра от морето ще може да се купи срещу 25 000-35 000 EUR.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *