Започна ремонтът на лондонския Биг Бен

г. Автор
big ben

Четиригодишната реконструкция на Биг Бен и британския парламент започна. Началото е поставено с демонтирането на най-тежката камбана с тегло 13.7 тона. Целта е да се осигури безопасност на работниците, които ще ремонтират най-знаковия символ на Лондон. Камбаната е монтирана през 1859 г. и по-късно става известна като Биг Бен.

По време на ремонта на часовника само един от четирите циферблата ще остане видим за граждани. Той ще показва точно време като ще е свързан с електрическата система. За да се работи по-ефикасно вътре в кулата ще бъде монтиран асансьор. На aреставрация ще бъдат подложени напуканите тухли по стените и подменени керемидите на покрива.

Строителството на кулата, чиято височина е 96 метра, е дело на британския архитект Огъстъс Пюджин. Съоръжението е завършено през 1858 г. Явява се паметник на викторианската епоха и е включено в Списъка на обектите със световно значение на ЮНЕСКО. До 2012 г. името й е било Часовниковата кула на Уестминстърското абатство. В чест на 60-тата годишнина от възкачването на трона на Елибазет II е преименувана на нейно име.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *