Започна строежът на тунела, свързващ Германия и Дания под Балтийско море

г. Автор
тунел

Датският министър на транспорта Бени Енгелбрехт даде старт на строежа на тунел, който ще свърже германския остров Фемарн с датския остров Лоланд под Балтийско море.

Един от най-големите строителни проекти в датската история може да започне сега“, каза Енгелбрехт.

тунел

Заради пандемията от коронавирус символичната първа копка на мегапроекта, който бе планиран в продължение на 25 години, бе направена виртуално. Онлайн присъстваше и германският транспортен министър Андреас Шойер, който коментира, че това е голяма възможност за Европа, а строителството от германска страна също ще стартира съвсем скоро.

тунел

Проектът бе атакуван в съда от няколко фериботни компании и две екоорганизации, но в крайна сметка съдът в Лайпциг отхвърли исковете в началото на ноември, давайки „зелена светлина“ за строежа.

По план тунелът ще бъде завършен до 2029 година. Той ще е дълъг 18 километра, а цената му според прогнози ще бъде 7,1 милиарда евро.

Транспортното съоръжение ще намали времето за пътуване от Хамбург до Копенхаген с един час с кола и с два часа с влак. Сега и по двата начина разстоянието се изминава за 4-5 часа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *