Започна строителството на три обекта от интегрирания воден проект за област Бургас

г. Автор
воден проект

Стартира пореден етап от разширението на Пречиствателната станция на отпадъчни води в Меден рудник в Бургас.

Този обект е част от „Интегриран воден проект за област Бургас. Неговата обща стойност само за града е над 75 млн. млн лв. Проектът трябва да бъде завършен до септември 2023 година.

Той е от изключително значение за бургаска област, реализира се по програма „Околна среда“ и обхваща 13 агломерации, в които ще бъде разширена ВиК инфраструктурата.

Обектите, чието строителство започна са три, те включват освен разширението на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) Меден рудник, също разширение на ВиК инфраструктурата в Бургас – запад, което включва квартал „Сарафово“ и деривация от участъка от „Камчия – север“ през село Рудник. Третият обект е за комплексите „Зорница“, „Изгрев“ и ЦГЧ, посочи изпълнителният директор инж. Ганчо Тенев.

Според заместник областния управител Тодор Иванов:

„Като гражданин на Бургас и като представител на държавата на местно ниво одобрявам всички проекти, които подобряват качеството на живот. Инвестициите във ВиК инфраструктурата са необходими и очаквани от всички нас. Те са неизменна част от усилията ни за постигане на растеж, развитие и устойчивост.

Доставката на питейна вода е социална услуга и нейното качество е изключително важно. Затова всички ние разчитаме на прецизна и качествена работа на страните по договора, а крайните цели да бъдат постигнати по най-добрия възможен начин.

Проектът е наистина мащабен, а очакванията към него са големи.“

4500 км е водопроводната мрежа в Бургас, а на година ВиК дружеството подменя едва 200-300 км от нея, коментира още Ганчо Тенев:

„Имам голямото желание цялата водопроводна мрежа да е нова и да няма аварии, но няма как това да се получи. На този етап загубите на ВиК са около 50%, успяхме да ги намалим с 3-4%, но докато не се смени голямата част от мрежата няма как да се намалят и загубите на питейна вода.

Работим и по други проекти, които са част от мащабния воден проект на област Бургас.

Почваме ремонтите по ВиК мрежата на ул. „Индустриална“, в момента се работи на ул.„Шейново“, после ще се работи на ул.„Фердинандова“, в кв.„Лозово“ се прави канализация и водпровод, в Долно Езерово също се работи. Първият етап е за малко над 200 млн. лева, също толкова е и вторият етап. Това, което ние съфинансираме е 15,6%, но сме го взели като заем.“

Договорът, който ВиК дружеството е сключило за реконструктцията на водопроводната мрежа в кв.„Сарафово“ е на стойност близо 5 млн. и 254 хил.лв. Очаква се договаряне и изпълнение на реконструкцията на Пречиствателната станция на Бургас.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *