Започва прокопаването на метрото на Пловдив под Централна гара(Видео)

г. Автор
метро Пловдив

Пловдив е един от градовете в България, където строителството се развива бурно, но и където в пиковите часове движението на автомобилите предизвиква истински хаус, много задръствания и неприятни ситуации за шофьорите.

Една от най-невралгичните точки е в района на Централна и Сточна гара, където автомобилния трафик, в съчетание с минаващото железопътно трасе от Европа към Турция и Близкия Изток, създава истински хаос и километрични задръствания. Това е и една от причините инженерите да търсят начин за справяне с проблема.

Едно от решенията е тунелът под Централна гара. Разрешение за строителството на новия ръкав на метрото вече е издадено, но не е влязло в сила.

Главният архитект на общината в Пловдив – Димитър Архянов споделя, че „Документът касае тази част от тунела, за която има издадено строително разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е участък в сервитута на жп ареала и включва цялата надземна и подземна инфраструктура и комуникациите към нея“. Той допълва, че трасето започва от бул. „Васил Априлов“, минава под колелото на гарата и излиза до стадион „Тодор Диев“, където ще се свързва с бул. „Македония“ и с ул. „Кукуш“.

Дължината на бъдещия тунел е 544 метра подземно съоръжение, а подходите от север и от юг са по 153 метра. Линията, по която ще върви минава успоредно на съществуващия пешеходен подлез и под автогара „Родопи“ с връзка с магазините BILLA и Mr. Bricolage на надземното ниво.

Идеята за изграждането на новия тунел не е нова. Тя се зароди още през 2016 г. и е част от модернизацията на жп възел Пловдив, финансирана от Механизма за свързана Европа в сектор „Транспорт“. Очаква се строителството да приключи през 2023 г., а стойността на проекта е малко над 89 млн. лв. Част от тези средства са предвидени освен за изграждане на тунела под гарата и за рехабилитация на съществуващата жп инфраструктура.

Очаква се през следващата седмица да бъде направена и първа копка на обекта.

Как ще става прокопаването? Предвижда се използването на т.нар. милански способ, т.е. прокопаване на участъци с изграждането на стоманобетонова конструкция и след това възстановяване на околния терен.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *