Започват масови проверки на строителните материали

г. Автор
proverki-v-stroitelstvo

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва масови проверки на влаганите продукти в строителството, съобщиха от институцията.

Инспекциите са планирани с оглед началото на активния строителен сезон, като ще започнат с предлаганите на пазара дограми.

Агенцията е била председател на заседание на Групата за административно сътрудничество към Европейската комисия (ADCO) по прилагане на изискванията на ЕС за строителни продукти, на която е бил обсъждан контролът в тази област и мерки за постигане на по-голяма ефективност, отчитат от ДАМТН.

През миналата година са направени 1947 проверки на строителни материали. Установени са 18 несъответсващи на европейските хармонизирани стандарти продукти и 164, за които се е наложило да се предприемат коригиращи действия от страна на производителя. Сред проверяваните продукти са били сухи смеси, топлоизолации, стъклопакети и др.

Предстоящите проверки на дограмата трябва да покажат дали влаганите продукти отговарят на изискванията на европейските норми. Обект на контрол ще бъдат както производителите на дограми, така и строителните обекти, на които се влагат те.

Опитът показва, че най-честите несъответствия са при стъклопакетите. Именно за това през 2016 г. ДАМТН е провела специализирана акция, фокусирана върху тези продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *