Започна ремонтът на пътя от Дупница до Самоков

г. Автор
ремонт на път

През следващата седмица стартира ремонтът на пътя Дупница – Клисура – Самоков, който е важна връзка в областта, защото свързва ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с първокласния път София – Благоевград и с АМ „Тракия“.

Това съобщи в Кюстендил министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която участва в дискусията „Европа в нашия дом“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ще бъдат рехабилитирани общо 32,5 км от трасето, което е в лошо състояние от много време. Отсечката на територията на Кюстендил е с дължина 16,8 км. Стойността на проекта за изпълнение строително-монтажни работи ще бъде близо 9 млн. лв., а средствата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В скоро време ще бъде поставено и началото на дейности по трайно укрепване на срутището на пътя до Рилския манастир. Като първи етап ще се направи анкериране и ще се поставят мрежи. Ще следим процесите и ако е необходимо ще се изградят и подпорни стени. Предвижда се и допълнително обрушване на скалите, обясни Аврамова. Движението няма да бъде спряно по време на строителните дейности, а ще се регулира със светофарни уредби, съобщават 24 часа.

Министър Аврамова подчерта, че важни за икономическото и социалното развитие на областта са инвестициите по ОПРР 2014-2020 г., които са в размер на над 51 млн. лв. по 20 договора. С над 7 млн. лв. ще бъдат подкрепени 6 образователни институции с капацитет близо 2500 деца и ученици. С част от средствата се изграждат Обединено детско заведение и нов физкултурен салон към Основно училище „Неофит Рилски“ в Дупница. Модернизират се 7 центъра за спешна помощ по проекта на Министерство на здравеопазването, като инвестицията е 2,3 млн. лв. Подкрепени са 11 социални обекта, които се използват от близо 230 лица в процеса на деинституционализация. По 4 проекта на обща стойност 7,7 млн. лв. се изпълняват мерки за повишаване на енергийната ефективност в 14 жилищни и административни сгради. В резултат от изпълнението им жилищата на 340 домакинства ще бъдат по-топли, по-уютни и с по-малки разходи за отопление през зимата. По два проекта за обновяване на градската среда се инвестират над 10 млн. лв. в Кюстендил и в Дупница. В резултат близо 135 хил. кв. м обществени пространства ще бъдат облагородени. В Дупница се инвестират и над 7 млн. лв. в проекта за интегриран градски транспорт. В резултат от изпълнението му над 28 км линии на обществения транспорт ще бъдат модернизирани или нови.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *