Заради грешно проектиране се удължава срокът за завършване на АМ „Хемус“

г. Автор
магистрала Хемус
Обявеният краен срок бе през 2024 г.

Грешен проект стопира завършването на магистрала „Хемус“ през 2024 г., обяви на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството -Тодор Анастасов.

До момента крайни срокове не могат да бъдат посочени, тъй като от девет участъка по трасето, в момента се работи само по три, което в километри се равнява на 51,5 км от общо 237 км. Изготвени Подробни устройствени планове има за още три участъка, за които трябва да бъдат проведени отчуждителни процедури, да се направи проектиране, след което да се издаде разрешение за строеж. За останалите все още документацията не е подготвена и строителните дейности не могат да започнат, тъй като нямат строителни книжа.

Пет години отнема изработването на един ПУП – това уточни Министърът на регионалното развитие – Виолета Комитова. След това има и няколко процедури, които също отнемат време – промяна на статута на земята, отчуждителни процедури, изготвяне на инвестиционен проект и получаване на разрешение за строеж.

Забавянето на строежа на участъците се дължи на грешно планиране, добави Анастасов. „Ако проектирането на всички участъци на магистралата е било започнато едновременно, сега е можело всички те да са с еднакъв напредък, с получени разрешителни за строеж“, каза още заместник-министърът.

Министър Комитова заяви, че няма да допусне строителството на магистралата да става чрез метода инженеринг. Тя подчерта, че до момента не могат да бъдат обявени сроковете за приключване на всички участъци, тъй като няма изготвен проект на цялата магистрала.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *