Заради високата инфлация и цените на строителните материали оскъпяват строителните договори без таван

г. Автор
оскъпяват строителните договори

Строителните договори се оскъпяват заради високата инфлация и цените на строителните материали.

Предвижда се индексацията на строителните дейности да бъде без таван. Новата методика е публикувана на сайта на строителното министерство за обществено обсъждане. Предишният вариант на документа посочваше, че работата по стари строителни договори може да се индексира с максимум 15 на сто, но поради голямата инфлация и поскъпването на строителните материали, сред с 60 процента, методиката е променена.

Според новите правила, актуализацията ще важи не само за дейности, които тепърва ще се извършват, но и за всички фактурирани от компаниите работи. Контрактите, които могат да бъдат индексирани са всички, за които оферти са подавани след 31 декември 2020 г.

До сега, поради липса на индексация, много от фирмите в сектора отказваха да изпълняват сключени договори, чийто цени са се увеличили драстично от момента на кандидатстване до времето за реалното изпълнение на проекта. Поради този казус, страната рискуваше да загуби и еврофинансиране, а общините да не могат да изпълнят програмите си за обновяване и ремонт на пътната и водна инфраструктура.

Процедурата за общественото обсъждане е съкратена на 14 дни, заради растящата инфлация. Това се казва в доклада на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството – Иван Шишков до Министерски съвет. „От началото на 2021 г. сме свидетели на прогресираща инфлация в цените на производител в целия промишлен комплекс. Към 31.12. 2021 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността бележи ръст от 33.7 пункта спрямо стойностите към 31.12.2020 г., което свидетелства за инфлация от 30,78 %. В средногодишен план, инфлацията в промишлеността през 2021 г. спрямо 2020 г. е 16,36 %“, пише още в обосновката си Шиков.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *