Засилен инвеститорски интерес към строителството на логистични площи в Източна Европа

г. Автор
логистични площи

Инвеститорите в Централна и Източна Европа се насочват към строителството на логистични площи, тъй като има засилено търсене в този сегмент.

Този факт се определя от трицифрените ръстове на онлайн търговията, която разширява своите складове в момента на пандемия с COVID-19, става ясно от анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

През първото тримесечие на 2020 г. най-привлекателен за инвеститорите е бил жилищният сегмент от пазара на имоти, който е привлякъл 30% от вложенията. След това са офисите (27%) и логистичните и индустриалните площи (26%). По данни на консултантската компания, размерът на всички транзакции за първите три месеца на годината в страните от Централна и Източна Европа е 3,9 млрд. евро, като част от сделките са били стартирани през 2019 г. Полша и Чехия имат дял от 86% в общия обем сделки.

След пандемията с Covid-19 интересът на инвеститорите се фокусира предимно към логистични бази и складове, които са необходими при онлайн търговията. Още преди пандемията онлайн продажбите бързо нарастваха, но сега те са основните начин за покупка на определени стоки. Очакванията са, че след края на пандемията онлайн търговията ще продължи своето възходящо развитие.

Възможен е обаче и друг сценарий за поведението на потребителите. Мерките срещу разпространението на вируса постепенно ще отпадат, но в началото хората ще ограничат пътуванията си и посещението на ресторанти. Затова може да използват всяко излизане навън, за да си купят нещо. След дълго време стоене вкъщи пред компютъра и телевизора хората може да имат по-голяма нужда да се върнат към традициите като например си купят вестник и се разходят в традиционен магазин.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *