Засилено строителство на офис сгради във Варшава

г. Автор
бизнес сгради

Близо 800 хил. кв. м. офис площи са на етап строеж във Варшава, от които около 55 на сто ще бъдат готови през 2020 г. Това показват данни на консултантската компания Savills.

Полската столица продължава да бъде голяма строителна площадка. Причините за това са силното търсене на офис площи, което достигна рекордни нива през 2019 година.

Общото предлагане на офиси във Варшава в края на декември м. г. е достигнало 5,6 млн. кв. м, като то е нараснало със 162 хил. кв. м, разпределени между 17 офис сгради през 12-месечния период. Най-голямата нова офис сграда на пазара в полската столица е била Wola Retro с площ от 24,500 кв.м.

В края на 2019 г. на етап строеж са били 793 хил. кв. м, от които 437 хил. кв. м трябва да получат разрешение за ползване през 2020 г., включително високи сгради като The Warsaw HUB, Mennica Legacy Tower, Widok Towers и Skyliner. Вече са отдадени 69% от новите офис площи, за които се планува да излязат на пазара през 2020 г.

През 2020 г. ще бъдат завършени впечатляващи небостъргачи. Причината за активното строителство е много силното търсене на офис площи, което е знак за стабилен пазар, коментира Даниел Чарнецки, ръководител на отдел „Офис площи“ в Savills.

Данните на компанията показват, че усвоените площи във Варшава през 2019 г. са достигнали 878 хил. кв. м, което е най-високото ниво в историята на града и е ръст с 2,2% спрямо 2018 г. През миналата година са направени няколко големи сделки – 12 от подписаните споразумения за наем на площи са надхвърляли 10 хил. кв. м. Търсенето на модерни офис площи във Варшава е било стимулирано от банковия и финансовия сектор. Най-голямата сделка е била подписана от mBank за 45,600 кв. м в Mennica Legacy Tower.

Цената на наемите на първокласни офиси в центъра на града и в централния бизнес квартал е останала непроменена от първото тримесечие на 2019 г. и е в диапазона между 22,50 и 25,50 евро на кв. м за високите етажи в кулите.

„Въпреки внушителните площи в строеж нивото на предварително наетите офиси е високо. Вследствие на това големи наематели, търсещи офис в централния бизнес квартал, все още имат ограничен избор. Скоро след като наемателите се нанесат в нови сгради, които в момента са на етап строеж, собствениците на по-стари сгради ще трябва да удвоят усилията си, за да ги върнат успешно на пазара, което определено ще бъде едно от основните предизвикателства през идните месеци“, коментира Чарнецки.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *