Засилва се търсенето на споделени офиси

г. Автор
офиси

Нараства интересът към споделените офис пространства. Общото предлагане в този сегмент от пазара на имоти вече надминава 50 хил. кв. м в София. Това става ясно от данни на консултантска компания за бизнес имоти.

Очакванията са тази тенденция да се запази. Причината е в стремежа на наемателите да намерят по-гъвкави решения за служителите си в режим на хибриден модел на работа.

“Гъвкавите офис решения вече са в полезрението не само на хора със свободни професии и малки екипи от професионалисти. За много компании наличието на споделени офиси в сградата, където работят, вече е сериозно предимство, тъй като им позволява по-голяма свобода на действие в зависимост от развитието на бизнеса им”, коментират консултантите.

За по-малки екипи споделените офиси също са добро решение, тъй като им спестяват редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на работните места, а в същото време разполагат с всички удобства, които предлага и стандартният офис.

На офис пазара в София наемната активност се запазва без особена промяна. Подновяванията на договори и преместванията на наематели остават основният двигател на сделките, докато разширенията на площи формират едва около 11% от общия обем нови договори за наеми.

Делът на завърналите се постоянно в офисите служители остава по-малък от очакванията на мениджърите на компаниите. Работата от вкъщи вече се превърна за нещо обичайно за редица фирми.

На пазара на наеми на офис площи има относителен баланс между търсене и предлагане, смятат консултантите. Наемите на първокласните офиси в София са около 15 евро/кв. м в централната част на града и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди. Таксите за поддръжка и обслужване са около 3-4 евро/кв. м.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *