Завършиха промените в наредбата за кадастралните регистри

г. Автор
кадастрални регистри

Промените в Наредба 5 за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри са завършени и на 31 август нормативният акт е публикуван в „Държавен вестник“.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на откриването на годишната работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова подчерта, че Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври. Арх. Шишков заяви, че Агенцията по кадастър има пълната подкрепа на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Инж. Коритарова съобщи още, че вече има избран изпълнител за надграждане на информационната система на кадастъра и се надява работата по обновяването ѝ да стартира до месец.

Тя коментира още, че съотношението между услуги, заявени по електронен път и на гише, е в полза на електронния портал, като те са вече над 50%. „Това значи, че хората ни имат доверие, ние успяваме да наложим нашите електронни услуги, да докажем на обществото, че те работят, че сме една от малкото администрации, която напълно предоставя всичките си услуги в електронен вид и че по тях се работи равностойно с тези, заявени на гише“, каза инж. Коритарова.

Тя отчете, че през последната година и половина се е повишил броят на подаваните заявления и те достигат до 3000 на ден.

Продължава практиката на т.нар. „тайни клиенти“, която има за цел да повиши нивото на обслужване.
Продължава да се работи и по увеличаването на кадастралната карта, като за пълното покритие на страната остават 5-6% за урбанизираните територии. Напълно финализиран е процесът за София. В началото на тази година са открити обществени поръчки за останалите непокрити 12 обособени позиции за над 11 хиляди хектара, уточни изпълнителният директор на АГКК. До края на октомври се очаква да приключи процедурата по избор на изпълнители и през декември да стартира работата по изпълнението на дейностите.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *