Жалба бави строежа на тунела под връх Шипка

г. Автор
тунел под връх шипка

Строежът на тунела под връх Шипка може значително да се забави, поради подадена жалба в Koмиcия зa зaщитa нa кoнкypeнциятa (KЗK) cpeщy избopa нa изпълнитeл зa пpoкoпaвaнeтo нa тyнeлa.

Жaлбoпoдaтeл e oбeдинeниe „Шипчeнcки пpoxoд“, в кoeтo влизaт фиpмитe „Tpeйc Гpyп Xoлд“ и пpoeктaнтcкaтa „Aлвe Koнcyлт“ EOOД.

Жалбата е внесена само ден преди да изтече крайният срок за обжалване. Така процедурата с избор на изпълнител се блокира изцяло, докато КЗК не се произнесе по казуса, като нейното решение също може да бъде обжалвано.
Мотивите по жалбата на обединение „Шипченски проход“ трябва да бъдат обявени на сайта на Комисия за защита на конкуренцията. „24 часа“ пише, че най-вероятно става на въпрос за класирането на жалбоподателя и събраните по-малко точки. Разликата в точките не е продиктувана от предложена по-ниска цена, а поради технически характеристики. Офертата на избраната фирма е оценена с 40 точки, а тази на „Трейс Груп Холд“ – с 15.

Тунелът под връх Шипка е проект за най-дългото подобно съоръжение в страната. Прогнозната стойност на поръчката за неговото изграждане бе 267 млн. лв. без ДДС, но най-вероятно ще поскъпне с поне още 38 млн. лв.

Един от критериите за участие в търга бяха през последните три години кандидатите да са изградили поне 350 метра мостове и 350 метра тунели, което на фона на факта, че ще се строи най-дългият пътен тунел у нас, изглежда непретенциозно изискване. От друга страна, ако бяха заложени по-високи изисквания, български фирми нямаше да могат да участват.

Проектът ще бъде предложен за финансиране от новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *