Браншове

Филтър

СТАТИИ

Актуални строителни статии в областта на строителството
semmelrock

Атрактивна градина и през нощта с енергоспестяващо осветление от Semmelrock

г. Автор Винербергер ЕООД

Екипът на Semmelrock разбира потребността от уникален подход към всяка зона в градината, затова системите за вградено външно осветление, които предлага, съчетават разнообразен дизайн, високотехнологични и екологични решения.

Първата в света соларна система всичко в едно!

г. Автор Строители-бг

Идеята за „зелен ток” вълнува ума на всеки иноватор, изобретател, еколог, учен и всеки, отдаден на мечтата за бъдеще с по-благоприятна и независима среда на живот. Преобразуването на светлина в електроенергия, чрез умна, ефективна, иновативна, мощна, високотехнологична и портативна система, отнема само четири години на откривателите на Smartflower - от раждането на проекта, разработката до пускането му в експолатация. През 2014, вдъхновени от формата и устройството на слънчогледа, австрийците Александър, Петер и Кристоф дават на света първата соларна система всичко-в-едно, която днес, месеци по-късно захранва с еко енергия над 200 домакинства, а вече е и на българския пазар, представена от Киров АД.

Бранш: Осветление

Сбогом на старата електрическа крушка

г. Автор Строители-бг

Датата 1 септември е „дата разделна” за добрата стара елкрушка. На 1 септември 2009 г. Европейският съюз въведе забрана за използването на стандартните крушки от 100 вата. Година по-късно същата бе съдбата и на крушките от 75 вата. След още 12 месеца забраната застигна и 60-ватовите. Тази есен - дойде ред и на последните - от 40 и 25 вата. Това е окончателната раздяла де юре, но де факто продажбата на познатите електрически крушки ще продължи до изчерпване на количествата им в търговската мрежа. Експерти предполагат, че старите крушки ще изчезнат окончателно през 2015-2016 г., тъй като животът им обикновено не надхвърля две-три години. Забраната за производство и продажба на познатия светещ артикул е резултат от европейска директива от 2009 г., целяща да са намалят разходите за ток. Има различни изчисления за ефекта от замяната на стандартните с енергоспестяващи крушки. Според някои от тях - разходът на ток ще се намали най-малко с една трета, тъй като енергоспестяващите крушки консумират приблизително пет пъти по-малко енергия (до 80% по-малко) и имат по-дълъг живот.

Бранш: Осветление