Браншове

Филтър

СТАТИИ

Актуални строителни статии в областта на строителството
онлайн калкулатор

Онлайн соларен калкулатор от Hoval

г. Автор ХОВАЛ ЕООД

С онлайн соларния калкулатор от Hoval имате възможност да изчислете соларния потенциал за Вашите големи проекти още сега – лесно и бързо.

първата е4 къща

Проект на първата „е4“ къща в България търси своя инвеститор

г. Автор ВИНЕРБЕРГЕР ЕООД

Енергийната ефективност отдавна не е модерна, а просто належаща необходимост. Къщата е4 на Винербергер е обвързана пряко със стратегия „Европа 2020“ на ЕС. Както знаем, стратегията трябва да доведе до интелигентен, устойчив и приобщаваш растеж в ЕС.

10 + ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОКРИВ TONDACH®

г. Автор ВИНЕРБЕРГЕР ЕООД

И все пак, нека да Ви дадем 10 + добри причини защо да изберете покрив Тондах за Вашия дом! Покривът на всяка къща е изложен на атмосферните влияния и трябва да може да устои на всички промени във времето навън. Ето защо е от особена важност покритието на нашия покрив да може да се справи успешно с това предизвикателство.

Как да изберем най-добрата термопомпа?

г. Автор ХОВАЛ ЕООД

80% от новопостроените къщи в Европа са оборудвани с термопомпи. Как да избера най-добрата за моята къща или за моя проект? Отоплителната система с термопомпа се характеризира с издръжливост, лесна поддръжка и ниски експлоатационни разходи. Данни от Евростат показват, че отоплението все още представлява важна част от разходите в едно домакинство. Ето защо правилно подбраната, проектирана и професионално изградена отоплителна система е изключиелно важна за всеки собственик.

Първата в света енергийно независима многофамилна къща

г. Автор ХОВАЛ ЕООД

Първата по рода си енергийно независима многофамилна къща, която е в състояние да работи целогодишно без намесата на външни източници на енергия се намира в община Брютен, Швейцария. Нито един от деветте апартамента не е свързан към централна мрежа. Цялата електрическа енергия идва от слънцето, а топлината – от земята. Благодарение на качеството и надеждността на своите продукти Hoval бе предпочетеният партньор за производството на топлина и битова гореща вода.

Първата пасивна къща със сертификат Passivhaus Standart Plus е с дограма на фирма Чех Пласт ООД

г. Автор ЧЕХ ПЛАСТ ООД

Първата пасивна къща със сертификат Passivhaus Standart Plus, издаден от Passivhaus Institut Darmstadt в България и на Балканския полуостров вече е факт. Изключителната сграда е изградена в с. Марково, област Пловдив. Цялостната концепция на иновативната сграда е съчетание на съвременната архитектура с техническите изисквания, покриващи стандарта за пасивна сграда. В световен мащаб има изградени повече от 30 хиляди пасивни сгради. „Пасивна“ е стандарт означаващ нискоенергийно и екологично строителство. При пасивните къщи се съкращава потреблението на енергия до 90%. Това изключително ниско потребление на енергия се постига благодарение на добрата изолация, енергоефективните прозорци, въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и контролираната вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух.

Хронология на един опит за промяна

г. Автор Строители-бг

България залага на промени по старите наредби за енергийна ефективност вместо създаване на нова, концептуално различна наредба, за да посрещне задължителните изисквания на ЕС за строителство на „почти нулево енергийни сгради” след 2020 г. ИГ Пасивни сгради България е сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е създаване на предпоставки за широко разгръщане на строителството на пасивни сгради в България с цел постигане по-високо качество на живот и устойчива околна среда. Сред целите на сдружението са: анализиране на настоящото законодателство и изтъкване на ползите от прилагането на утвърдения в целия свят стандарт „пасивна сграда” в сравнение с минималните нормативни изисквания. От създаването на ИГ Пасивни сгради България през 2009 г. до сега, сдружението нееднократно е изразявало официално становището си във връзка с действащото законодателство за енергийна ефективност в България.

Phoenix Valley е новата зелена сграда на Китай

г. Автор Строители-бг

Phoenix Valley, Wujin е проект определен, като новото културно „сърце“ на процъфтяващата провинция Йиангсу в Китай. Проектът се финансира от правителство и сградата ще се използва за театри, кино, концерти и др. Phoenix Valley Стартира като конкурс в края на 2009 г., заданието е за стриктно райониране на обекта, условието за всички проектанти е да прехвърлят аксиална канал в затъпен десен завой, преминаващ през предната част на основната сграда с правоъгълна форма, с опция за вграждане на квадрати по предната и страничната част на сградата. studio505 наруши тези превила и вместо това предложи нестандартни идеи, създавайки активен елемент, който представлява долината от масивна гора. Този елемент е е създаден за да защити пространство на вътрешния двор, от шума на натоварения пътен трафик.

Как да имаш уютен дом с минимален разход

г. Автор Строители-бг

Когато си купуваш кола, мечтаеш тя да отговаря на няколко условия, които според теб са най-важни при твоя избор. В най-общия случай гледаш следните характеристики: големина (дали е комби, ван или лимузина; за двама, четирима или повече човека), удобство, разход за гориво и поддръжка. Когато отидеш при архитект и му кажеш, че искаш да ти проектира къща, му разказваш къде ще бъде разположена, колко голяма искаш да бъде, какви помещения да има и други подобни подробности. След това архитектът внимателно обмисля твоето задание и на базата на него и професионалното му виждане ти дава решение, което да те удовлетворява напълно.