Животворна светлина – Награди за архитектура

г. Автор
velux
Шестото издание на Наградите вече стартира и очаква Вашите любими примери.

VELUX предизвиква архитекти от 7 държави от Източна Европа да споделят свои проекти, които чрез покривни прозорци се превръщат в домове, офиси и пространства за игра, озарени от светлина. Шестото издание на Наградите вече стартира и очаква Вашите любими примери.

Животворна светлина – Награди за архитектура е международна инициатива за архитектурни проекти, демонстриращи различни приложения на покривните прозорци в сградите. Целта на организаторите е да разпространят и споделят добрите архитектурни практики сред Балканите и да покажат страхотни архитектурни проекти с дневна светлина, идваща от покрива. За втора поредна година форумът се провежда в общо седем държави от Източна Европа – България, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Македония, Черна Гора и Турция.

Как да участвате?

velux
Ето кои са петте стъпки до финала

Регистрация на проекти

Можете да регистрирате своите проекти в 3 категории:

• Фамилни къщи;
• Жилищни и обществени сгради;
• Реновации (нова категория!).

Срокът за регистрация е до 10 декември 2019 г. Ще бъдат допуснати само реални проекти, в които са използвани покривни прозорци и/или светлинни тунели за скатен и/или плосък покрив, независимо от етапа на изпълнение на сградата.

Проектите се регистрират през специална форма за регистрация.

Изисквания за участие

Минимумът от документи, необходими за участие, са: разпределение на етажа с покривни прозорци, фасади, разрез и кратко описание на проектната идея.

Детайли, 3D визуализации, реални снимки от обекта и всяка допълнителна информация са плюс. Проекти с изпратени визуализации имат предимство при оценяването от журито.
Проектите могат да бъдат от 2018 и 2019 година, без значение от проектната фаза –сградата може и да е завършена през тези две години. Важно е кандидатурите да не са участвали в предходно издание на Животворна светлина – Награди за архитектура.

Победители и награди

Освен победител във всяка категория, всяка година се присъжда и една Голяма награда. Ще я получи проектът с най-висок резултат от оценките на журито, без значение в коя категория е регистриран. Награждаването ще се проведе през февруари 2020 г. в Белград, Сърбия. Всички проекти ще бъдат включени в Годишна книга на Наградите и разпространени в различни медии за архитектура.

Повече за наградния фонд може да видите на сайта на Наградите.

Можете да видите повече информация и снимки от церемонията по награждаването Животворна светлина 2018.

velux
Голямата награда за 2018-та година получиха архитектите от МОДЕЛ АРТ, Сърбия
velux
Годишната книга на Животворна светлина – Награди за архитектура включва всички проекти, участвали във форума през съответната година.

Няколко думи за светлината

Добрият вътрешен климат, с повече дневна светлина и свеж въздух, е ключът към осигуряване на здравословна среда за живеене и работа в домовете, офисите, детските градини и училищата. Прекарваме повече от 90% от времето си в затворени помещения и качеството на въздуха, който дишаме, оказва огромно влияние на здравето и живота ни. VELUX подкрепя и развива научно-изследователската дейност в сферата на проектирането с дневна светлина, както и здравословната среда за обитаване.

За VELUX групата

В продължение на 75 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци, както и набор от декоративни и слънцезащитни продукти, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни системи за домашна автоматизация. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние оперираме на глобално ниво – с производствени и търговски дружества в повече от 40 държави и около 9500 служители. VELUX Груп е собственост на VKR Холдинг, дружество с ограничена отговорност, изцяло притежавано от семейство, притежаващо дружества с нестопанска цел. През 2016 г. VKR холдингът има общо приходи в размер на 2,4 млрд. Евро, като 155 млн. Евро са дарени за различни благотворителни цели.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *