Армиращи подпорни конструкции MacRes от ВИ ДЖИ ЕФ

г. Автор
армонасипните конструкции

През последното десетилетие армонасипните конструкции намират все по-широко приложение в строителство в България. Проектанти и строители ги разпознават като ефективни и сигурни решения, предоставящи и сериозни икономически ползи в сравнение с изграждането на обикновени насипи. Армонасипи биват конструирани в инфраструктурното, промишленото, гражданското и хидротехническото строителство, както и в минното дело.

С годините Ви Джи Еф развива значителен опит и експертиза в решенията, с армонасипни конструкции и съдейства на проектантите да ги оптимизират, съобразявайки ги с всички възможни характерни особености на конкретните проекти.

Над десетилетие, портфолиото на компанията е обогатено със системата MacRes, която се прилага за вертикални армонасипни конструкции. Тя включва в себе си предварително отлети лицеви, бетонови панели, които се свързват с армиращи, полимерни или стоманени геоленти, имащи за цел поемането на експлоатационни и други въздействия и максималното редуциране на деформации.

армонасипните конструкции

Вертикалността на системата дава възможност за оптимално усвояване на съществуващия терен, съгласно сервитутните ивици, както и максимално да се редуцира обемът на земните работи, което води до икономически ползи и съкращаване на сроковете за изпълнение. Нейната конструкция и забележителни механични, физични и химични характеристики я превръщат в предпочитано решение за стени, подложени на големи натоварвания (директни устои на мостови съоръжения и др.). Използването на предварително отлети, бетонови панели за изграждането на армонасипите обуславя липсата на мокри процеси при монтажа, което от своя страна също води до съкращаване на сроковете за изпълнение, икономически ползи, по-добър естетически вид, лесен ремонт и поддръжка и не на последно място – по-малък отпечатък върху околната среда.

През 2017 г. Ви Джи Еф съдейства с техническото решение и достави материалите за изпълнението на MacRes система при преминаването на АМ Струма ЛОТ 3.3 през река Санданска Бистрица до гр. Сандански. Реката пресича напречно устоите на магистрален виадукт и прилагането на три армиращи подпорни конструкции решава формирането и укрепването на високите откоси.
В устоите на виадукта се изпълниха три подпорни конструкции, с обща лицева площ над 550 кв.м, а най-голямата се характеризира с дължина от 68 м и височина, надвишаваща 7 м. След откриването на АМ Струма ЛОТ 3.3 през декември 2018 г., армонасипите могат да бъдат наблюдавани и от двете пътни платна.

армонасипните конструкции

През 2015 г. и 2016 г. система MacRes беше приложена в други значими за България проекти – изграждането на Северна скоростна тангента на гр. София и Надлез на Филиповско шосе, над Западна дъга на Софийски околовръстен път. Двата проекта включват в себе си множество конструкции с различни височини и дължини, с обща лицева площ над 26 500 кв.м.

армонасипните конструкции

През 2020 г. се очаква да бъдат изградени множество армонасипни конструкции тип MacRes за важни за инфраструктурата на страната ни проекти като АМ Хемус, продължението на Софийския околовръстен път, АМ Струма и др.

Армонасипите с вертикални, бетонови панели MaRes намират все по-широко приложение, поради отличните си и широкообхватни технически и технологични характеристики, които позволяват на проектанти и строители да намират оптимални решения.

ВИ ДЖИ ЕФ притежава богат опит и капацитет в изготвянето и реализирането на ефективни проекти за армонасипни конструкции с разнообразен характер и особености.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *