Barco One Campus – eстествена осветеност на 360°

г. Автор
reyners

Прозрачността е централната тема за проектa „The Circle“ – новото седалище на белгийския технологичен гигант Barco. Проектирани от Jaspers-Eyers Architects, стъклената фасада и покривните системи оформят обвивката около отворения интериор на кръглата сграда и централното пространство на атриума и дават пълна 360 градусова осветеност.

„Избрахме форма на цилиндър, за да бъде сградата един своеобразен център на комплекса“, казва архитектът Йон Айерс. „Можете да създадете пространство, но също така трябва да създадете и откритост. Връзката между природата и технологията беше много важна за нас” – споделя той.

Сградата е с диаметър 75 метра и височина 25 метра, като просторната обща площ е 32 000 кв.м.

За да постигне максимално количество дневна светлина и прозрачност, архитектът e избрал стомана да носи тежестта на конструкцията, заедно с алуминиевите профилни системи и вградените в тях стъклопакети. Стоманената конструкция формира този поразителен дизайн на външната фасада на сградата.

Структурата на фасадата е реализирана посредством ромбоидни стоманени елементи и вертикални алуминиеви профили. Подсилените хоризонтали откъм горните нива играят ролята и на слънцезащита, а грандиозното стълбище в атриума се вижда от външната страна като динамично наклонена линия.

reyners

Йон Айерс обяснява, че кръглата форма допринася за социалната функция на сградата. „Уникалният заоблен дизайн и вътрешната инфраструктура позволяват служителите да срещат по-често и така се създава една приятна работна среда. Овалната форма се откроява и сякаш плава в пространството. Дизайнерските решения към неподвижната сърцевина на сградата балансират структурата и осигуряват постоянно ниво на активност.“

Йохан Хейман – VP Operations Barco добавя: „Един от елементите, който силно подчертава отворената комуникация в сградата, е атриумът. Той не само предоставя обилна светлина, но е и много отворен. Именно тук поставихме нашия офис ресторант. Сега вече ресторантът се използва за много други функции, освен за ядене. Той стана неофициално място за срещи и следователно става част от офис пространството вместо затворена столова.“

Сложността на дизайна идва от така наречената обърната фасада. Конструктивният елемент е разположен от външната страна на сградата. Този тип система значително подобрява прозрачността и качеството на гледката. Общо са монтирани 7 900 кв. м. фасадни системи от стъкло и алуминий на Aluminium.

reyners

Водени от основните класически принципи, фасадата на „The Circle“ е едно уникално дизайнерско решение. Изпълнена е с профили от система Reynaers CW50.

Остъкленият покрив е особено впечатляващо техническо постижение. Решението включва носеща стоманена конструкция с апликирана система Reynaers CW50-RA поемаща специални стъклопакети. Архитектите са искали да имат колкото е възможно по-плосък покрив, което е доста сложно да се постигне със стъкло, като същевременно се гарантира пълна водоустойчивост. Наклонът е само 5 градуса!

Стандартните прозорци и врати са от система Reynaers CS77 и High Intensity Door.

reyners

В днешно време изпълнението на една изцяло стъклена сграда повдига въпроси относно енергийната й ефективност и термичния контрол.
Подбрани са системи с отлична изолация и в допълнение към това, елегантните хоризонтални редици от елементи по протежение на сградата осигуряват защита от слънцето, което в комбинация със системата за охлаждане регулира температурата в този стъклен обем.

Гай Екхаут – AHS & Director Директор в Barco казва: „Във връзка с устойчивостта на строителните материали ние избрахме алуминия като траен материал, както и високоефективно стъкло за да поддържаме топлината вътре. Стъклените фасада и покрив, пък, осигуряват чудесна естествена осветеност и свеждат до минимум затъмняването в атриума.“
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *