CAPAROL – част от реставрацията на Видинския театър

г. Автор
Histolith

Община Видин осигури средства за реставрацията на сградата на Драматичен театър „Баба Вида“.

Цялостната реставрация включва интериора и екстериора. Продуктите и системи на Caparol ще върнат блясъка на фасадата и всички елементи от епохата – балюстри, капители, пиластри, корнизи, балконите и др.

Histolith

Театърът се намира на входа на Крайдунавския парк. Замисълът на италианските архитекти, чийто дело е проектът на сградата, е бил да създадат умалена версия на Миланската скала.

histolith

Главен изпълнител на обекта е Хидростой АД, който избира серията Histolith на Caparol, за да реставрира 120годишната сграда.

histolith

Серията Histolith на Caparol е специално създадена система за реставриране на стари сгради и паметници на културата.

Histolith® Trass-Sanierputzsystem е предназначенa за полагане върху мазилки на зидове със съдържание на соли, както на външно, така и за вътрешно приложение. Наличието на много пори благоприятства акумулиране на вредните за конструкцията соли. По този начин се получават повърхности без солни ефлоресценции по мокрите зидове, когато климатът позволява съхнене.

histolith

Системата включва следните компоненти:

• Histolith® Trass-Vorspritzputz – подготвителна мазилка като адхезионен мост върху зида;
• Histolith® Trass-Porengrundputz – основна/акумулираща сол мазилка, изравнителна мазилка при силно неравен зид;
• Histolith® Trass-Sanierputz – санираща мазилка за изготвяне на сухи повърхности;
• Histolith® Feinputz – шпакловка за заглаждане и изготвяне на повърхности за фино заглаждане.

Устойчивостта на цветовете е гарантирана от силикатната фасадна боя Caparol Silitol Finish. Готова за нанасяне силикатна боя на базата на калиево-водно стъкло с органични стабилизатори. С помощта на Sylitol-Finish се получава покритие устойчиво на неблагоприятни условия с висока устойчивост на цвета и паропропускливост.

histolith
Sylitol-Finish
се препоръчва за боядисване на: небоядисани минерални мазилки, добре свързани и без ефлоресценции естествени камъни, неизмазан зидове от варовик и за ремонт на стари носещи бои и мазилки на базата на силикати.

Цветовете са изцяло с неорганични пигменти, което гарантира стабилен цвят години напред.

Caparol разработва серията си за реставрации Histolith повече от десетилетия. На Европейския панаир през 2010 г. Caparol е награден със златен медал за реставрация и обновяване на исторически сгради.

Преди да започне реставрацията на всяка една сграда се взима материал от съществуващата мазилка и се изследва съдържанието на соли в лаборатория. На база протокола от изследването и климатичните условия на мястото, в което се намира сградата, се прави препоръка за подходяща Histolith серия.

Предимства на системата Histolith:

• бързо и лесно полагане;
• не е необходимо дълго да се чака при полагането на материал между слоевете;
• използват се по-малко продукти, които могат да се полагат както машинно така и ръчно;
• при по-малки дебелини е възможно да се полага 1 слой.

Системата е одобрена и сертифицирана от немски научно-техническия съюз за опазване на сгради и паметници на културата удостоверява с WTA сертификат.

Важно е да се знае, че при реставрация на стари сгради трябва да се избягва:

• използването на мазилки на гипсова основа;
• дисперсионни миещи се бои;
• декоративни стенни покрития.

Caparol предлага иновативни продукти и системи, с които да оформите, да защитите и да повишите стойността на сградата. В световен мащаб сме се изградили като силен партньор на професионалистите.

Histolith

Разгледайте снимки на световни паметници, реставрирани с Caparol.

За допълнителни детайли, относно системата или конкретен референтен обект, може да се свържете с търговските представители на CAPAROL или посетете шоурума им в Манастирски ливади – изток, бл. 19.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *