CAPAROL – концепция и решение за чиста и здрава фасада

г. Автор
Caparol-Carbon-Edition

Фасадата е между два свята. От една страна, тя е външната част на конструкцията, имаща защитна функция, а от друга страна – чрез фасадата на своя дом човек казва: „Това съм аз”. Тя е интерфейсът между обитателите и външния свят.

В идеалния случай фасадата отразява начина, по който нейните обитатели виждат самите себе си. Поговорката „Моят дом е моята крепост” подчертава една основна човешка потребност – да се живее в напълно защитена сграда, където прекарваме основната част от времето си. „По дрехите посрещат…” и ако човек може да сменя облеклото си в зависимост от настроението, случая и т.н., сградата трябва да поддържа своята визия дълги години. На всички ни са познати този тип фасади – избледнели, с плесен и мухъл по тях, обезцветени – нали това не са вашите дрехи, нали това не е референция на всеки строител. Надяваме се , че не.
Caparol-Carbon-Edition
За огромно съжаление все повече се наблюдават подобен вид фасади в България и то на две, три години с компрометиране на мазилката, бледи и безлични.
Caparol-Carbon-Edition
С най-новите технологии от Caparol фасадата се превръща в сигурен щит на дома, изпълнявайки функциите си десетилетия.

Дълготрайност на цветовете

Изборът на цвят е задача с много неизвестни, много ограничения и много пристрастия. На какво трябва да се обърне внимание, като вземем предвид, че следващото „преобличане” на фасадата ще е след 20-30 години. Според немския стандарт BFS (Федерална комисия по бои и защита на собствеността) устойчивостта на цвета във времето зависи от вида на фасадния продукт и от пигментите, влизащи във формулата за постигане на желания цвят. Класификацията на продуктите е в зависимост от тяхното свързващо вещество и е A, B и С, като клас А е най-високият клас, а класификацията на пигментите е 1, 2 и 3 и показва устойчивостта на пигмента на слънчевата радиация. Тъй като оцветената боя или мазилка е комбинация от качествата на продукта и на пигментите, са възможни различни варианти, като клас А1 определя най-висока устойчивост, а С3 – най-ниска. Посредством нанотехнологии и прецизно рецептиране на бази и пигменти Caparol предлага 500 цвята, отговарящи на изискванията на клас А1, с продуктите си от серията Carbon Edition, които имат обозначението NQG (Nano Quartz Gitter).
Caparol-Carbon-Edition

Устойчивост на механични натоварвания

Една фасадна система е изложена на различни механични натоварвания като удар, надраскване и други. ETAG 004 поставя минимални изисквания на устойчивост на удар от 3 и 10 J. Със системите от Carbon Edition може да се постигне устойчивост от 10 до 60 J, като запазват своята цялост дори при удари от топки и градушка.

Устойчивост на цвета

Високата устойчивост на механични натоварвания е в пряка зависимост и с висока устойчивост на термодинамични натоварвания, т.е. с Carbon Edition вече няма ограничения в цветовете и е възможно да се направят контактни фасади дори и в черен цвят – с коефициент на светлоотражение = 5.
Caparol-Carbon-Edition
Както е известно, ниският коефициент на светлоотражение показва висока способност за поглъщане на светлината, което води до нагряване и до големи термодинамични натоварвания в системата, както и силно нагряване на топлоизолационния материал. Повечете цветове, които се използват в момента и се търсят се постигат чрез добавяне на органични пигменти, които ги прави нетрайни във времето!

NQG Technology – Технология нанокристална решетка

Caparol-Carbon-Edition
Продуктите с NQG Technology са клас А според BFS и в комбинация с високоустойчиви неорганични пигменти осигуряват максимална стабилност на цвета и устойчивост във времето. Предлагани на Българският пазар само от CAPAROL, те могат да се намерят при нашите партньори в уникалните тониращи машини, с които разполагат.

Освен това особено внимание е отделено на друг фактор, който е от значение за една фасада – замърсяването. Благодарение на нанокристалната решетка продуктите със знака NQG са с минимална термопластичност, имат висока степен на хидрофобност и фотокаталитичен ефект.

Caparol-Carbon-Edition
Дългогодишните изследвания на този проблем и тестове в най-замърсените градове в света показват, че NQG продуктите са с най-висока степен на защита от замърсяване, което заедно с високия клас А1 на цветоустойчивост гарантира брилянтна и чиста фасада дълги години. Caparol “Carbon Edition” е сигурна защита за Вашия дом. Carbon Edition на Caparol е най-високотехнологичната контактна фасадна система към момента, която покрива всички изисквания за дълготрайна устойчивост, показани в таблицата.
Caparol-Carbon-Edition
Ние от КАПАРОЛ истински вярваме, че направената инвестиция в качество носи спокойствие, красота и уют във всеки дом. Използването на системи с NQG технология създава имидж на отговорност на всеки един инвеститор и строител. Всеки един обект се превръща в истинска дългогодишна референция.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *