Частна компания и дружества се обединяват, за да запазят паметника на Бузлуджа

г. Автор
PERI

Вълшебно е това място. Не можеш да откъснеш очи от красивите гори. И там, сред тях, сякаш кацнал космически кораб е въздигнат паметника на Бузлуджа.

Открит през 1981 г., само 8 години след  това, тъне в разруха. Бетонът корозира, мозайките са загубили цветовете си, през пропадналия купол може да се види небето. В крайна сметка затварят превърналия се в опасен монумент за посещения, но в момента там текат консервационни работи, в резултат на които той трябва отново да стане достъпен – благодарение на усилията на екип експерти от Техническия университет в Мюнхен начело с професор Томас Данцл. С проекта са ангажирани и фондация „Проект Бузлуджа“ и ИКОМОС – Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места. 

PERI

Фондация „Проект Бузлуджа“ е основана през 2015 г. от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника. Благодарение на екипната работа и последователност в тази кауза, през 2018 г. паметникът е признат от най-голямата европейска организация за културно наследство „Европа Ностра“ за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа.

PERI

Фондацията започва активната си работа, за да съхрани и запази автентичността на културния обект, като се започва с дейности по стопиране на разрушителните процеси и обезопасяването му, така че да не се затваря за посетители /което в момента е забранено/ и да бъде място за култура, изкуство, образование, различни видове събития и туризъм.

Зад мечтаната идея България да не загуби един от своите символи застава компания PERI България ЕООД, които подкрепят каузата на фондация „Проект Бузлуджа“ и подсигуряват безопасен и надежден достъп до централната мозаечна розетка при тавана на главната зала за целите на обследване и съхранение на мозайката.

PERI PERIПредоставянето на подходящото техническо решение чрез материали от модулната система скеле тип PERI UP Flex се облекчават значителна част от техническите проблеми.

Решението е изключително олекотено, благодарение на обединяващите ферми и възможността да се правят конзолни изнасяния за оформяне на централната част. Целта за оптимизиране на материала е постигната, като в същото време се обслужва значително по-голяма площ от купола.

Изискванията на Фондацията бяха за изграждане на платформа с размер 100 кв. м. на отстояние 1.90 м. от централната мозаечна розетка с безопасен и стабилен достъп в съответствие с действащите наредби, касаещи строителните скелета. 

Такъв достъп бе подсигурен, благодарение на изградената платформа от модулно скеле – система PERI UP Flex с височина от стъпването на скелето до подовите елементи на платформата 9,80 m и размери в план 10.00 х 10.00 m.

Конфигурацията на скелето се състои от четири основни кули с размери 2.5 х 2.5 метра, които са свързани помежду си под нивото на подовите елементи със стоманени ферми. Централната част на платформата е изградена с конзолно изнасяне, което в комбинация със стоманените ферми редуцира вложеният материал и времето за изграждане с ~45%. Ползването на система PERI UP Flex позволява интегрирането на площадки с люкове и стълби, което подсигурява безопасен вертикален достъп, а самата площадка с площ 100 кв. м. е обезопасена с парапети по горно и долно перило и бордове от стомана по периферията.

Непрекъснатият и стабилен растеж на PERI България ЕООД и високата ангажираност на компанията при реализирането на проекти с особено голяма значимост, я превръщат в един от лидерите в бранша и доверен и надежден партньор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *