Дренажни системи Nophadrain® за зелени покриви и трафик зони на „Елипс център”

г. Автор
Eсха

Дренажните системи Nophadrain, предлагани на българския пазар от ЕСХА България ООД, предлагат почти неограничени възможности за създаване на привлекателна жилищна и работна околна среда – плоски покриви с атрактивни градини, подземни и многоетажни паркинги със зелени покривни площи, пешеходни зони, паркинг-покриви, тротоари и улици.


Интересен и представителен проект за изпълнението, на който ЕСХА България достави в края на миналата година дренажни системи Nophadrain е „Елипс център” на бул. Цариградско шосе.

Доставените и положени около 1 800 кв.м. дренажни композити Nophadrain са от различни серии в зависимост от предвидената област на приложение:

Озеленени покриви на тераса (етаж L1) и приземно ниво (етаж G).
Дренажен композит ND 4+1(h) и воден резервоар ND SM-50.

дренажни системи
      ND 4+1(h)                         ND  SM-50


Използваният дренажен композит ND 4+1(h) притежава оптимален дренажен капацитет, височина на профила 17 мм и якост на натиск 450 кРа. За допълнително съхраняване на атмосферни води е използван водоабсорбиращ панел от минерална вата ND SM-50 (водопоглъщане ок.30 л./м2), който също така играе роля и на предварителен филтър, когато вместо гранулиран субстрат за растителна среда се използва почва.

дренажни системи
Тераса (етаж L1)

дренажни системи
Тераса (етаж L1)

дренажни системи
Тераса (етаж L1)

Озеленен паркинг и пешеходна зона (етаж G).
Дренажни композити ND 600 (паркинг) и ND 200 (пешеходна зона).
дренажни системи
             ND 600                      N200                      ND TSF-100

Освен надеждни системи за дрениране, осигуряващи бързото оттичане на излишната вода при силен дъжд, покривите за автомобилен и пешеходен трафик изискват прилагането на елементи за защита на покривната конструкция и хидроизолационната система от увреждане.

Високите натоварвания тук се абсорбират от осигуряващата приплъзване и защита мембрана ND TSF-100 и високоякостния дренажен композит ND 600 (900 кРа) и ND 200 (700 kPa).

Гъвкавата настилка (паваж) се полага върху основа с дебелина 150-300 мм от трошен камък 0/32 мм и подложен/изравнителен слой с дебелина 30-50 мм от едър пясък/ситен чакъл 1/3 мм.

дренажни системи
Трафик зони (етаж G)

дренажни системи
Трафик зони (етаж G)

Всички дренажни композити Nophadrain, притежават редица, вече добре познати и оценени, предимства:
– произвеждат се от високоякостен полистирен (HIPS – high impact polystyrene), вместо от масово използвания високоплътен полиетилен (HDPE);
– висока якост на натиск – от 450 до 1100 kPa;
– постоянен дренажен капацитет за дълъг експлоатационен период (50 години);
– комбиниране на няколко слоя – защитен (разделителен), дренажен и филтриращ, в един общ дренажен елемент, което гарантира бърза, лесна и удобна инсталация на три слоя едновременно.

Други ЕСХА материали вложени в обект „Елипс център” са:

• Полимер-битумни хидроизолационни мембрани EshaDien (газопламъчно залепване) и EshaStick-AL (самозалепваща);
• Течна полиуретанова хидроизолационна мембрана EshaDesmolast и полиуретаново покритие за увеличена механична и UV защита EshaDesmoTop (RAL 7021).

Допълнителна информация за тези и други материали и системи от продуктовата гама на ЕСХА и НОФАДРЕЙН може да откриете на esha.bg.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *