Естествена топлоизолация с монолитни керамични стени

г. Автор
тухли
Как да спестим от разходи за топло и студено?

Топлината е думата, с която всички свързваме усещането си за уютен дом. Това е личното ни пространство, където трябва да се чувстваме сигурни и спокойни.

Когато се замислим над това, какво го прави най-устойчив, се сещаме за естествените материали, преминали през хилядолетни строителни традиции. За да ни се гарантира добра защита от студ и горещина е нужно качествена фасада. Говорейки за нея, няма как да не се спрем на един от основните й градивни елементи – тухлата.

В историята на строителството керамиката е претърпяла най-различни трансформации. Първите тухли са били открити хилядолетия пр. Хр. Те са изработени по проста технология, която обаче е осигурявала на човека ефективен подслон, строящ се по-бързо и с по-малко усилия. След Първата индустриална революция нейните качества все повече и повече се подобряват, докато не достига съвременния си вид. Днес разполагаме с тухли с много по-качествен състав и перфектна геометрия с точност до милиметър и готови за подреждане дори и от роботи.

Досега у нас се залага най-често на многослойната стена. Опитът показва, че досега най-семплото решение с тухлен зид и двустранна мазилка не е достатъчно енергийно ефективно.

тухли
Фасадни тухли Terca

Поради тази причина детайлът на фасадната стена се обогатява все повече в последните години. Най-често срещаното и типичното решение у нас представлява еднослойна стена от тухли с дебелина 25 см, която отвън бива „облечена“ с топлоизолация (10-12 см) посредством дюбели и завършена с мрежа и фасадна мазилка, а отвътре – с интериорна. Въпреки че това е доказано и работещо решение, архитектите и инженерите търсят все по-семпли, но ефективни детайли, които да повишат функционалността и естетиката на фасадата.

По-рядко използван у нас способ за оформяне на външните стени е чрез така наречения многослоен зид, изграден от основен зид, топлоизолационен слой, въздушна междина и външен слой от фасадни клинкерни тухли. По този начин фасадата на сградата не само става по-красива, но и в пъти по-устойчива на атмосферните влияния, тъй като външните тухли (клинкерни) се изпичат от специални видове глина при висока температура (около 1100° С). Този вид най-често се използва в северна и северозападна Европа, предимно в крайбрежните зони, където метеорологичните условия са едни от най-суровите.

С течение на времето и все по-нарастващите изисквания за енергийна ефективност обаче се наложиха нови и компактни решения, които постигат високи резултати само с един блок – еднослойните монолитни стени от блокове с вградена изолация.

тухла
Тухли Porotherm

Вече са доста разпространени и известни решенията, които комбинират тухлата и топлоизолацията в едно – чрез залагането й в кухините на тялото. Подобрена чрез дървени частици, керамиката понижава коефициента си на топлопредаване, а „напълването“ на кухните на тялото с минерална вата, покачва многократно нейните топлоизолационни характеристики. В сравнение с обикновените тухли, чиято топлопроводимост λ е равна на 0.52 W/mK, тази има стойност 0.07, тоест има повече седем пъти по-високи топлоизолационни качества. Построявайки такъв зид с дебелина 38 см, ние не само си спестяваме допълнителен труд и разходи по полагане на топлоизолация, а и гарантираме висок комфорт на обитаване. Вече издигнат, ние можем да го завършим просто с мазилка или пък с фасадна облицовка. Решенията с такива стени се изпълват с наддаване пред конструктивните елементи (колони, греди и плочи), които така или иначе трябва да бъдат покрити с топлоизолация. Подобни решения могат да ни помогнат да изградим дом с повишена енергийна ефективност и дори такива с почти нулево потребление на енергия (nZEB = nearly zero energy building). Така само с един слой изграждаме надеждна и енергийно ефективна „обвивка“ на нашия дом.

тухли

Важно е да осъзнаем, че добре обмислената първоначална инвестиция в дома ни може да ни донесе много ползи в бъдеще. Изграждайки жилището си чрез качествени, естествени и традиционни материали ние имаме възможност да се насладим на комфорта да ни е топло през зимата и хладно през лятото, без да се замисляме за сметките, които ни очакват следващия месец.

Избирайки този път ние не само създаваме жизнен и финансов комфорт, а и намаляваме своя отпечатък върху околната среда.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *