ФУНДАЛИН – край на проблемите с влагата в сутерените и стените

г. Автор
фундалин

Всяка сграда, независимо дали е жилищна, стопанска, производствена или друга, трябва да бъде сигурно защитена срещу проникването на влага.

Наличието на влага в сутеренните стени и стоманобетоновата конструкция, застрашава здравината й. Под нейно въздействие фасадната боя се лющи, мазилката започва да се рони и пада на парчета, дървената дограма се измята и загнива, тапетите се отлепват и т.н. Постоянната висока влажност в помещенията неминуемо поврежда намиращите се в тях предмети – обзавеждане, апаратура, стоки и др. Признак за висока влажност са появата на мокри петна по стените, на следи от плесени и мухъл, придружени от специфичен мирис на гнило. Високата влажност се отразява крайно неблагоприятно и върху човешкия организъм, като причинява редица заболявания, някои от които се превръщат в хронични и остават за цял живот.

Какви са причините за проникване на влага в основите и сутеренните помещения на сградите и как да ги изолираме?

фундалин

По правило идеално суха почва няма. В нея неминуемо се съдържа известно количество влага от дъждовни и подпочвени води. Това е т. нар. капилярна влага, която макар и по-бавно, се просмуква в строителната конструкция и вследствие на капилярните явления започва постепенно да се издига във височина и да овлажнява не само намиращите се в пряк досег с почвата основи и сутеренни стени, но и стените над нивото на терена.

Още по-зле стоят нещата при високи подпочвени води, особено при глинести почви. При пропускливи песъчливи почви дъждовната вода лесно се просмуква в дълбочина. Когато срещне водонепропусклив глинест пласт, тя се събира и започва да упражнява хидростатично налягане върху сутеренната част на сградата.

Единственото спасение за поддържане на сградата в годно за обитаване състояние е добре проектираната сутеренна  хидроизолация и влагозащита, изпълнена с най-добрите за момента материали. Това е важно да са направи още при изграждането на основите, защото последващото им разкопаване прави изолирането многократно по-трудно и скъпо, а понякога дори невъзможно. Затова изискванията към влагозащитата на сградата трябва да бъдат безкомпромисни. При сутеренна хидроизолация и влагозащита, какъвто и да било компромис, включително и от ценови съображения, е недопустим. Влагозащитата трябва да се прави така, че да гарантира абсолютна надеждност, включително при повишен хидростатичен натиск от страна на подпочвени води и да не се нуждае от ремонт през целия експлоатационен живот на сградата.

Всяка немарливост и недоглеждане, всяка икономия впоследствие ще създадат огромни грижи, ще предизвикат по-големи разходи, отколкото защитата от влага по време на строителството. А в редица случаи допълнително взетите мерки за ремонт и усилване на изолацията може да се окажат и неефективни.

фундалин

За ефективно разрешаване на проблемите свързани с влагата и повишаване на жизнения комфорт в сградата ОНДУЛИН ГРУП, Франция предлага „Фундалин” – влагозащитна мембрана от високоплътен полиетилен (HDPE), получена чрез коекструдиране на два слоя полимер (черен и кафяв) – за по-голяма здравина и надеждност.  Щампованите гнезда с дълбочина 8 мм. създават въздушен слой (от 4 л./ м²), чрез който се осигурява вентилация на стената и разпределяне на налягането (парциално и хидростатично) по цялата повърхност. Предлага се на ролки с дължина 20 m и ширина 1,0 и 2,0 m. Фундалин е устойчив на всички нормално съдържащи се в почвата химични елементи, бактерии, плесени и т.н. Лек и здрав материал, лесен за транспортиране и пренасяне. Използван вместо подложен бетон, спестява значителни средства и съкращава строителния процес. „Фундалин” осигурява надеждна влагозащита и дренаж на почвената влага при основи и сутеренни стени, като позволява постепенно съхнене на конструкцията. Повишава звуко- и термоизолацията на помещенията. Тъй като има висока якост на натиск и опън, не се поврежда при изпълнение на обратния насип или при премествания в почвата. Прилага се и като защита на хидризолацията на основите. Производителят дава 20 години гаранция за водонепропускливостта на материала, а на практика добре изпълнената с Фундалин хидроизолация има дълготрайност, колкото и самата сграда.

Фундалин

ВИДОВЕ, СПОРЕД ПРИЛОЖЕНИЕТО:

ФУНДАЛИН С

Идеален за вертикален монтаж – при сутеренни стени, подпорни стени и фундаменти. При основи с дълбочина над 2 м ролката се развива вертикално, като се съединява чрез застъпване от 20 см и щампованите гнезда съвпадат задължително.

ФУНДАЛИН ПЛЮС

С „Фундалин Плюс” се постига подобряване на водоплътността на връзката. Той е по-подходящ за хоризонтално приложение. Плоският участък от 7 см в края на мембраната се съединява чрез застъпване и залепване с двойнолепяща лента. Върху него може да се положи подово покритие чрез сух монтаж или чрез замазка. Може да се използва вместо подложен бетон, като армировката се нарежда върху него, повдигната на столчета.

КЛАСОВЕ / ПРИЛОЖЕНИЯ:

„Направи си сам” – 400 гр./м² – за плитки изкопи (до 2 м.), под настилки за пешеходно движение.
Професионален (среден) – 500 гр./м² – за защита на хидроизолация и дренажи при изкопи до 5 м, за покриви-градини.

Професионален (висок) – 600 гр./м² – за дълбоки изкопи, под фундаментни плочи, под настилки с автомобилно движение.

фундалин

За повече информация се обръщайте към нашия офис или към  регионалните ни представители, които с удоволствие ще ви дадат решение на всеки проблем, свързан с хидроизолационните работи.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *