Грундът – лукс или необходимост?

г. Автор
Браншове: Бои, Грундове
Грундове Саparol

Добрият и желан финален вид на една повърхност, независимо дали става въпрос за интериорни бои, декоративни техники или фасадни мазилки и системи се определя в голяма степен от компетентната оценка и правилната подготовка на основата.

Освен от правилната подготовка на основата, резултатът от боядисването се влияе от няколко фактора, които се пренебрегват от голямата част от изпълнителите:

• Температура – много е важно температурата да не пада под критичната, описана в техническата информация на продукта, както за въздуха, така и за основата и материала;
• Влажността;
• Вида на основа;
• Качеството на използваните продукти;
• Начина на полагане.

Става ясно, че качеството на продукта е само един от петте фактора, които влияят на крайния резултат и пренебрегването на останалите 4 може да доведе до нежелан резултат дори и да се ползва най-висок клас качество материал.

Грундове Саparol

В общия случай, за да се полагат следващи покрития, основата трябва да е: здрава, суха, носеща и без вещества, които могат да попречат на адхезията. Това са основни изисквания за правилна работа.

Качествата на основата, която подлежи на обработка трябва да са регулирани, съгласно стандарт DIN 18363, а специфичната дейност по проверката на състоянието й са описани в DIN 18 229.

Едва когато е направена инспекцията на основата и е установено нейното състояние се пристъпва към следващия етап, а именно избора на грунд. Много е важно да се знае, че изборът на грунд зависи най-вече от вида и състоянието на основата. Повече информация за основите и тяхната подготовка бихте могли да видите в Техническата информация 650.

Грундове Саparol

Грундът не е лукс, а необходимост и изпълнява няколко много важни функции:

• Заздравява основата;
• Осигурява адхезията на следващите слоеве към основата;
• Изравнява попивателната способност;
• Изолира, ако има вещества в основата, които има вероятност да „се покажат“ на повърхността на финишния слой след полагането му, като сажди, никотин, мазнини, ръжда и т.н.

Грундовете се разделят на два основни вида: водоразредими и такива на базата на разредители. Те от своя страна се делят на транспарентни и пигментирани.

Grundier Konzentrat, CapaSol RapidGrund, Caparol Teifrund, FungiGrund са малка част от водоразредимите груднове, които се използват за нанасяне преди интериорни и екстериорни бои.

Dupa-Putzfestiger, Caparol Tiefgrund TB и Dupa-Haftgrund са специални грундове на базата на активни разтворители. Те имат много по-дълбоко проникваща способност и много по-силно заздравяващо действие от водоразредимите.

Грундове Саparol

А защо и кога да изберете тониран грунд?

Пигментираните грундове или т.нар. грунд-боя, освен вече споменатите функции имат още едно специфично предназначение. Те правят основата подходяща за трудно покриващи пигменти, като жълт, оранжев, червен, както и на всички останали тъмни и наситени цветове.

Жълтите, оранжевите и червените пигменти имат много ниска покривност поради факта, че техните частици са много малки. За получаването на висока покривност и точен цвят се изгражда система от грунд-боя в определен нюанс и финишно покритие в желания цвят. Само в правилната комбинация е възможно получаването на перфектен резултат с минимални усилия и ресурси.

Разликата с използване на пигментиран и непигментиран грунд може да видите на снимките.
Грундове СаparolОснова без тониран грунд                             Основа с тониран грунд

Правилният избор на материали и коректното им приложение – спазването на правилното разреждане, отбелязано на етикета, гарантира добър резултат! Чрез използването на висококачествените грундове Caparol си осигурявате устойчивост, еднородна повърхност, плътни и красиви цветове.

За да си гарантирате перфектен резултат препоръчваме използването на грунд и боя от един производител. Вижте  пълната продуктова гама грундове Caparol!

Официалният шоурум Caparol може да посетите на адрес Манастирски ливади изток, бл.19.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *