Хидротехнически решения от ВИ ДЖИ ЕФ

г. Автор
vjf

В години, в които чистата питейна вода е остър дефицит, а глобалните  и местните тенденции стремглаво клонят към задълбочаващ се и необратим недостиг на ценния и животворен ресурс, полагането на все по-решителни усилия за консервацията на екосистемата и околната среда се превръща в основен приоритет за обществото. Всички отговорни институции и органи, организации и компании, както и общественото внимание трябва все по-трайно да се фокусират върху решаването на проблемите и предизвикателствата, породени от човешкия ефект върху природата. Необходимите инвестиции на време и ресурси днес, биха се отплатили многократно на бъдещите поколения. Грижата за водните басейни, водосборните им области, речните корита и целите им прилежащи био- и еко- системи е от първостепенна важност.

Предлаганите от ВИ ДЖИ ЕФ хидротехнически решения са познати и използвани от проектанти и строители заради ефективността и екологичния им характер.

Едно от най-разпространените решения за корекции на реки е с модулни елементи и матраци от двойно усукана, хексагонална телена мрежа. Използваните материали са с вертикално, каменно лице. Модулността им спомага за редукция на сроковете за изпълнение и икономически ползи, а факторът „човешка грешка” е минимализиран. Основен компонент на всички модули е двойно усуканата, хексагонална, телена мрежа , която предотвратява разплитане в случай на скъсване, гарантира гъвкавостта на конструкцията при локални деформации и преразпределението на усилията в нея, както интегрирането на системите в различни терени и съчетаването им с разновидни съоръжения. Телта е с висока антикорозионна защита и допълнително полимерно покритие, които отговарят на клас на корозионна устойчивост C4 (силно агресивна среда) съгласно международния стандарт EN 10223-3:2013. Съответно модулните системи са приложими за съоръжения, намиращи се в силно агресивна среда. Важна част от решението е полагането на геотекстил под и зад елементите, изграждащи укрепването, чиято функция е да спомага за защита от суфозия и не възпрепятства естественото дрениране през конструкциите.

vjf

През 2017 г. и 2018 г. бяха извършени два етапа от корекцията на река Отманлийска /в област Бургас/ от ДЗЗД Отманли Строй. По протежението на реката са изградени защитни съоръжения от матраци и модулни елементи от двойно усукана телена мрежа. Корекцията има за цел предотвратяване от наводнения при приливна вълна, както и основна защита от ерозия на бреговете. Освен галванизирана, телта притежава и вторична защита от полиамидно покритие, което е иновация в геосинтетичните технологии и придава добавена стойност на проекта в екологичен аспект.

vjf

Други обекти, свързани с корекции на реки, изпълнени и със съдействието на ВИ ДЖИ ЕФ, са на р.Блато и р.Белица (община Костинброд), р. Искър, р. Дряновска, р. Тунджа, р. Дунав и много други.

При хидротехническото строителство все по-широко приложение на съвремени решения са свързани с възстановяване на съоръжения към язовирни стени (преливници, енергогасителни тела), рехабилитация на водни басейни към енергетиката, рехабилитация на язовирни стени, защитни диги и др.
При тях е характерно използване на пакет от геосинтетични материали, както и в комбинация с укрепващи елементи, осигуряващи защита от ерозия, възстановяване проводимостта им, и подобряване на експлoатационните им възможности.

Такъв е примерът от лятото на 2018 г., когато ДП „ТСВ” извърши аварийно-възстановителни работи по приливника на язовир Рогозен 1 в община Хайредин. Решението предвиди изграждане на защитна облицовка Coletanche, в комбинация с геосинтетичен продукт, запълнен с бетон.

Стабилизирането на основата под облицовката е извършено с помощта на усилваща, високоякостна, геосинтетична мрежа.

vjf

ВИ ДЖИ ЕФ притежава близо 25 годишен опит в даването и реализирането на решения, свързани с различни хидротехнически проекти, посредством иновативни материали и системи и техните най-рационални приложения. Те от своя страна гарантират ефективността, дълготрайността и екологичността на решенията, както и спомагат за запазване на съществуващите екосистеми и опазването на околната среда.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *