Hörmann създава BIM данни

г. Автор
Бранш: Врати
Hormann-0

Hörmann предлага данни за строително информационен модел (BIM данни) за първи групи продукти, така че архитекти и проектанти да имат достъп до триизмерни изображения на строителните елементи на производителя на врати за дома и индустрията

BIM (Building Information Modeling) има съществена роля в рамките на цифровизацията на строителството. С помощта на BIM е възможно цял строителен проект да се представи в цифров модел, който да обединява цялата съществена информация за проектирането, изпълнението и стопанисването и да предоставя централен достъп до нея. За тази цел Hörmann предоставя информацията за строителните елементи под формата на BIM данни. Също така Hörmann принадлежи към основателите на професионалното сдружение „Bauprodukte Digital“, което си е поставило за цел едновременно да използва и да участва във формирането на възможностите на цифровизацията.

Hormann-BIM-DatenHörmann е член на професионалното сдружение „Bauprodukte Digital“. То си е поставило за цел да продължава да ускорява дигиталните процеси и да създава единна информация за продуктите за ползването на метода BIM.

Чрез използването на BIM всички участници в строителството имат постоянен достъп до актуалното състояние на проекта и по време на целия строителен процес могат да обменят информация между различните отрасли. Промените се актуализират текущо, така че качеството на проектиране се увеличава. Основополагащи за ползването на BIM от архитекти, инженери, изпълнители на строителството или мениджъри на обекта са съхранените данни, представляващи основен източник на информация. Към тях спадат между другото актуалните и точни данни на производителя за предвидените продукти. Ето защо Hörmann предлага последователни BIM данни за продуктовия асортимент. В началото са BIM данните за индустриални секционни врати, бързо движещи се врати и продукти от товаро-разтоварната техника. След това се предоставят поетапно данни за други продукти на Hörmann от областите врати, каси и задвижвания. По този начин архитектите и проектантите имат достъп до триизмерни изображения на строителните елементи на производителя на врати за дома и индустрията и следователно могат да видят и използват цифровия образ, включително цялата информация за продукта и всички варианти още преди монтажа.

BIM данните за строителните елементи могат да се използват например още в ранната фаза на проектирането като основа за изготвяне на количествена сметка. „Убедени сме, че в бъдеще на производителите на строителни продукти ще бъде отредена ключова роля в оформлението на BIM процеса“, казва Кнут Хауфе, ръководител на екипа за BIM и програмата за архитекти в Hörmann. „С нашите съвместими с BIM изображения на строителните елементи, бихме желали да подкрепим архитектите и проектантите по възможно най-добрия начин още в началния етап на проекта и така да избегнем неприятните изненади в строителната фаза и при пускането в експлоатация.“
Hormann-2
BIM данните са достъпни през програмата за архитекти на Hörmann и засега могат да се ползват с Autodesk и ArchiCAD. Те се предлагат на немски, както и на английски, френски и испански език, тъй като процесите по проектиране и реализация на строителни обекти стават все по-взаимосвързани и интернационални.

Професионално сдружение „Bauprodukte Digital“

С дружествата dormakaba, Jansen Building Systems, Schüco, Xella и Forbo Flooring Hörmann се числи към основателите на професионалното сдружение „Bauprodukte Digital“, което е част от Bundesverband Bausysteme e.V. Това включва разбирането, че цифровите възможности и предизвикателства могат да се откриват по-ефективно, когато се работи съвместно и мултипродуктово. Целта е съответният отговорник да борави оптимално със строителните продукти във фазата на проектирането, изпълнението и стопанисването. Следователно всички членове гледат заедно по посока на единната информация за продуктите, лесния достъп и практичното оформление. С етикета „productsforbim“ новата инициатива е в конкретна връзка с реалните продукти в съответствие с ползването на метода BIM.

Снимки: Hörmann
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *