Hoval HomeVent – част от Solar Decathlon Europe 2019

г. Автор
HomeVent

Екипът на Over4 представлява Румъния на конкурса Solar Decathlon – най-важното международно състезание за изграждане на „енергийно независими къщи“ на европейско ниво, което се проведе в Унгария от 13 до 29 юли тази година.

Състезаваха се 11 отбора от 10 страни и 4 континента. Всеки участник разполагаше 15 дни за сглобяване и пускане в експлоатация на „соларните къщи“. Оценяването им се извършваше в 10 категории – от архитектура, енергийна ефективност, комуникация и устойчивост. Желаещите да видят „соларните къщи“ ще имат тази възможност още два месеца до 29 септември 2019 г. – до тогава изложението остава отворено за посетители.

Solar Decathlon Europe е международен конкурс, който се провежда за 17-та поредна година. Основната идея е да събере екипи от бранша да проектират и изграждат къщи, захранвани изключително от възобновяеми енергийни източници. Състезателният характер е да популяризира архитектурни решения, свързани със слънчевата енергия, възобновяемите енергийни източници и иновативните технологии чрез построените къщи от университетските екипи.

Най-важните цели на състезателите в Solar Decathlon

да насочат вниманието към начините за намаляване на изразходваната енергия;
• да покажат убедително, че съществува възможност да задоволим нуждите си от осветление, отопление и охлаждане много по-успешно и устойчиво чрез подходящи технологични иновации и стандарти;
• да демонстрират как можем да осигурим непрекъснато нарастващите енергийни нужди чрез използване на възобновяеми ресурси като слънчевата енергия и въздуха;
• да интегрират тези технологии с достъпни и надеждни архитектурни решения;
• да се проектират и осъществят жизнеспособни концепции, отговарящи на градските предизвикателства, предимно в съответствие с нуждите на силно населените градове;
• да насърчават и улесняват съвместната, екипна работа с професионалисти от всички браншове.

Модулната къща, която екипът изгради е пасивна къща с площ от 130 m², която произвежда 3 пъти повече енергия, отколкото консумира. Къщата е сертифицирана със стандарта за пасивна къща, най-строгият стандарт за енергийна ефективност в света. Целият проект е резултат от работата на ентусиазирания екип от над 50 доброволци от 5 професионални направления. Те обединяват своите усилия в изграждането на ефективен дом, както по отношение на разходите, така и по отношение на ресурсите.

Hoval споделя убеждението, че екологията и устойчивостта са неразделна част от нашия живот. Поради това Hoval Румъния избра да вземе участие в този проект като партньор, осигурявайки комфортна жилищната вентилация Hoval HomeVent за къщата на екип Over 4.

HomeVent

Какви са ползите от системата за комфортна вентилация HomeVent и какви са впечатленията, когато влизете в дома на Over 4?

HomeVentВентилационната система HomeVent Comfort работи денонощно и се грижи напълно автоматично за засмукването на влага и миризми от дома, както и за постоянното подаване на свеж, пресен и филтриран въздух вътре в дома. Свежият въздух е затоплен през зимата, охладен през лятото и в хигиенните норми овлажнен целогодишно, като за целта се използва изцяло енергията на засмуквания въздух, без необходимост от допълнително подгряване и охлаждане на подавания въздух. Този пренос на енергия става благодарение на ротационния енталпиен топлообменник. Патентованата концепция на вентилационната система HomeVent значително подобрява енергийния баланс на всяка сграда. Чрез оползотворяване на топлина и влага HomeVent постига степен на рекуперация до 130%, докато конвенционалните системи постигат максимум 90%. Всички комфортни вентилационни системи HomeVent спестяват повече енергия, отколкото използват и осигуряват комфортен микроклимат в сградите. Разходът на системата е около 50-60 W, докато спестяванията могат да достигнат до 20% от разхода на енергия за отопление и охлаждане, или за къща с площ около 300 кв. м, това са приблизително 2000 W спестена енергия.

Даниел Бутукел, съдружник и съосновател на проекта Over 4, споделя за опита си в това начинание: „Научаваме много от това състезание и се радваме на голямата подкрепа на сериозни производители на ефективни и екологични продукти, какъвто е и Hoval. Ние сме изключително развълнувани и много доволни, че сме стигнали до тук и това, което в началото беше просто идея сега вече е реалност. Това разбира се не означава, че ще спрем тук. Тъй като това е образователен проект, бих искал да отбележа, че Румъния е единствената страна, която има стабилно присъствие в Соларния Декатлон, като се има предвид, че нашите бюджети за изследвания са много по-малки в сравнение със страни като САЩ, Франция или Германия. “

HomeVent

Един от координиращите учители каза по време на церемонията по откриването на къщата Over4: „Домовете имат своя собствена история, а това което е тук е нещо повече. Както се казва и името на екипа – Over4, повече от 4. Не е нужно да говорите с някого, за да научите историята на тази къща. Можете само да я погледнете, да я изучите сами, да я откриете, да преминете през пространствата й и тогава да разкажете собствената си история с преживяването от тази къща. Част от историята на къщите са и хората, които са се отдали на тази кауза, отделили са времето и енергията си, за да изградят екологичен и ефективен дом на бъдещето, екип от студенти, архитекти, инженери, учители. Колкото повече мислим и се грижим за опазването на околната среда като изграждаме енергийно ефективни къщи, толкова по-отговорно е посланието, което изпращаме на хората в бъдещето чрез самите сгради.“

HomeVent

Hoval е производител с над 80 годишна отговорност за енергията и околната среда. Споделя убеждението, че този млад проект има огромен потенциал в областта на зелените домове. Подобни проекти ще окажат влияние на голям брой хора по целия свят и ще вдъхновят всички да правят устойчиви ефективни и нискоенергийни сгради.

HomeVent

Поздравления за всички участници в състезанието Solar Decathlon!

Резултати от състезанието

Румънският отбор Over4 спечели почетното 3-то място в общото класиране.

В класиранията по критерии, отборът зае следните позиции:
– 1во място в критерий „Комфортни условия“, за което помага и комфортната жилищна вентилация HomeVent;
– 2-ро място в критерий „Енергийна ефективност“;
– 2-ро място в критерий „Иновации и жизнеспособност“;
– 2-ро място в критерий „Комуникация и социална информираност“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *