Изграждане на ВЕИ – за какво да внимаваме и как да изберем правилните партньори

г. Автор
Alexander-Electric

Изграждането на ВЕИ в момента е по-актуално от всякога. Причините за това са няколко – нарастващото потребление на електрическа енергия, международната обстановка и опазването на околната среда. Тенденцията е темпът на изграждане на ВЕИ и ползването на електричество от тях да се увеличава във времето.

Поради тази причина много инвеститори се насочиха към изграждането на ВЕИ.

Същност и етапи при изграждане на ВЕИ

Три са основните етапи – документация преди изграждането, самото изграждане и документация след изграждането. Ако притежавате собствена земя много важна и задължителна стъпка е изваждането на становище. Това представлява проучването на енергоразпределителното дружество при какви условия ще ви присъединят към мрежата, за да можете да продавате електроенергия. От становището се разбира дали имотът, на който ще се изгражда ВЕИ, е рентабилен. Ако условията удовлетворят инвеститора, тогава вече може да се премине към последващи документи, разрешителни, направата на проект, разрешения за строеж и изграждане на парка, последваща документация, присъединяване към мрежата.

Alexander-Electric

Ако сте инвеститор, който е решил да купува земя за изграждането на ВЕИ, първо извадете становище. На пръв поглед примамливи имоти могат да се окажат нерентабилни и да купувате земя, която ще оскъпи инвестицията ви с милиони.

От момента на зараждане на идеята до реализирането на проекта минава в най-добрия случай една – две години, като самото изграждане на соларния парк отнема около един месец. Сами се досещате, че останалата работа е свързана със събиране на документи и обикаляне по институции. Това е процес, за който малко инвеститори са подготвени и често подценяват.

Препоръчваме на всеки, който е решил да се занимава с тази инвестиция да започне с избирането на партньор, който ще бъде до него във всеки етап на реализирането на проекта, в това число и помощ при събирането на документите.

Въпреки че има стотици фирми, които могат да ви изградят фотоволтаичния парк, малко са тези, които познават всички тънкости и могат да направят прецизни изчисления, да направят така, че да използвате максималните мощности на парка.

Процесът на избиране на подизпълнител е труден и е почти невъзможно да се прецени кой е по-надежден само при представяне на оферта за изграждане на парковете. Уверете се, че бъдещите ви партньори имат стабилен опит във всеки етап от изграждането на ВЕИ, защото изградените паркове от професионалисти ви гарантират по-голяма производителност и по-голяма доходност на най-ниска цена.

До момента Alexander Electric има изградени общо над 100 MW ВЕИ. На една част от тях е била подизпълнител и главен изпълнител, а друга част е собствена инвестиция на дружеството.

Опитът на компанията като главен изпълнител и инвеститор й дават един по-различен поглед. Alexander Electric е била и от двете страни и това й помага да вижда и другата гледна точка. Поглед, който много малко фирми на пазара имат.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *