Йонит шпакловка и боя – вашата рецепта за здравословен вътрешен въздух

г. Автор
Браншове: Бои, Мазилки
Баумит Йонит

През последните години марка Баумит отдава все по-голямо значение на здравословния начин на живот и връзката на здравословното обитаване с подходящ подбор на строителни продукти. Ние създадохме системата Баумит Клима, която регулира влажността на вътрешния въздух и я поддържа в оптимални и комфортни за човека граници.

Днес искаме да ви представим два други иновативни продукта, които отново се грижат за нашето здраве. Това са Баумит Йонит Шпакловка (Ionit Spachtel) и Баумит Йонит Боя (Ionit Color).

  • За изключителен комфорт и виталност
  • Увеличават съдържанието на йони във въздуха
  • Особено подходящи за спални помещения и детски стаи

Свеж въздух, благодарение на въздушните йони!

Въздушните йони са естествени съставни части от въздуха. Благодарение на електрическия си заряд, те имат положително влияние върху качеството на живот.  Колкото по-голям е броят на въздушните йони, толкова по-свеж е въздухът. Йоните привличат фината прах и полените, и ги събират на големи тежки единици. Те бързо падат на земята и не могат да бъдат вдишани отново.

Здравословният вътрешен климат при всички случаи означава повече здраве и сила. Колкото е по-висока концентрацията на въздушни йони, толкова по-свеж е въздухът. Фината прах и полените биват редуцирани, а нервната ни система и кръвообращението „дишат“.

Шпакловката Баумит Йонит – по-добър въздух и перфектна гладкост

Баумит Йонит

Шпакловката Баумит Йонит е минерална, състояща се от вар и гипс. Тя подобрява вътрешния въздух, посредством действащите благотворно върху здравето въздушни йони. Съчетана с боята Баумит Йонит, тя се грижи за по-добра жизнена среда.

Шпакловката Йонит съдържа още органични добавки, подобряващи сцеплението към основата, както и специална смес от естествени минерали. Функцията на последните е да генерират въздушни йони, които действат здравословно и подобряват качеството на въздуха в помещенията. Шпакловката е с естествено бял цвят и с много фина зърнометрия, което дава възможност да бъде изтегляна в много тънък слой („на нула”) и да бъде шлайфана. Така може да създаде гладка повърхност с качество Q4 (най-високото възможно).

Готовата повърхност е високо паропропусклива и допринася за влажностния баланс в помещението. Шпакловката Баумит Йонит е подходяща за нанасяне, както на големи площи, така и за запълване на фуги. Освен това, тя може да служи и за връзка при различни основи – бетон, минерални мазилки, гипсокартон и др. Материалът може да се използва и в областта на реновирането на стари сгради. Дебелината на нанесения слой може да бъде между 0,1 мм и 10 мм, като оптималните стойности за отделянето на въздушни йони е между 1 мм и 3 мм.

Шпакловката трябва да съхне около 3–5 часа (при дебелина 1–3 мм, при 20°С и 65% относителна влажност на въздуха), като това време се влияе силно от дебелината на шпакловката и от условията за съхнене. След изсъхване повърхността може да бъде прешлайфана до получаване на желаната гладкост.

Боята Баумит Йонит – стандарт за здравословно обитаване и работа

Баумит Йонит

Комбинацията на Баумит Йонит Боя, като крайно покритие, и Баумит Йонит Шпакловка има значителен принос за осигуряване на здравословен климат в помещенията и така за повече комфорт и жизненост.

Боята Баумит Йонит (Baumit IonitColor) е специална йонизираща боя, която по естествен начин активира вътрешния въздух и умножава многократно броя на здравословните въздушни йони. Така боята дава своя съществен принос към повече комфорт и виталност. Помещения, в които е положена боя Йонит, притежават за много дълго време естествена концентрация на ценни въздушни йони.  Йонизиращата боя е търсен стандарт за здравословно обитаване и работа.

Баумит Йонит Боя е готова за полагане, матова, за вътрешно приложение, за стени и тавани. Тя подобрява активно качеството на въздуха в помещенията чрез „производството” на въздушни йони. Йоните се образуват при контакта на въздуха с повърхността на боята. Те са с положителен и с отрицателен заряд, а около тях се образува обвивка от водни молекули. Боята съдържа органично свързващо вещество, водно стъкло и емулгатори, както и специална смес от естествени минерали. Боята Баумит Йонит е щадяща околната среда, без мирис, с висока покривна способност и с отлична паропропускливост. Бедна е на емисии, без летливи органични съединения и омекотители. Тя не съдържа консерванти, като същевременно възпрепятства образуването на мухъл, почиства въздуха чрез редукция на фината прах и полените в него.

Баумит Йонит Боя се полага върху Йонит Шпакловка обикновено в два слоя. Първият играе ролята на грунд. При него боята се разрежда с до 10% вода. Боята е повърхностно суха след 2–3 часа и напълно суха след 4–6 часа (при нормални атмосферни условия). 

Баумит Йонит

След това може да се нанесе вторият слой, неразреден или разреден с до 5% вода, в зависимост от консистенцията.

Боята Баумит Йонит се нанася с валяк, четка или с машина за боядисване с безвъздушна технология („еърлес”) на изпръскване. Тя притежава много висока покривна способност – Клас 1. Устойчивостта на изтриване в мокро състояние е оценена с Клас 3. Боята Баумит Йонит може да се оцветява по каталога Баумит Лайф в цветовете, завършващи на цифри от „6” до „9” или общо около 380 цвята (плюс 27 специални Йонит–цветове).
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *