Как бързо да ремонтираме старата баня с продукти Баумакол на Баумит?

г. Автор
Banya-produkti-baumacol

Знаете колко неприятен е ремонтът на стара баня, особено когато тя е единствена в жилището. Затова ще ви дадем съвет, как да направите за един уикенд нова баня с правилните продукти на Баумит.Stara-banya-baumacol
Ако старите плочки са добре залепени, с нашата система за лепене на плочка върху плочка ще постигнете оптимален резултат. Трябва ви бързосвързваща замазка Баумит Рапидо 1, Баумит Супергрунд, хидроизолационна лента Баумакол Страп, еластична хидроизолация Баумакол Пруф, гъвкаво бързосвързващо високоеластично лепило Баумакол Флекс Спийд, Баумакол Премиум фугираща смес и Баумакол силикон.

Ако сте премахнали плочките по пода и за да дадете добър наклон за оттичане на водата към сифона, ви препоръчваме да използвате бързосвързващата замазка Баумит Рапидо 1. Предварително основата трябва да се почисти и да се грундира с дълбокопроникващия Баумит Грунд.
Baumit-Grund-baumocol
Грундът обезпрашава основата, уеднаквява попиващата й способност и прави по-здрава връзката с последващото покритие. След около 15 мин. грундът изсъхва и може да се започне с полагането на замазката. За целта се отмерва точно количество вода 2 литра на 25 кг торба Рапидо 1. При по-малка площ, сухата смес може да се разбърква и със строителен миксер, а не с машина. Поради съкратеното отворено време, замазката се бърка в малки количества до получаване на еднородна смес. Готовата смес се нанася и изравнява. Rapido-1-baumacol
На следващия ден замазката е добре свързала и остатъчната ѝ влажност е само 2%, което я прави идеална за полагане на последващи покрития от всякакъв характер.

Следва залепване на новите плочки. Ако старите плочки са добре залепени, нямат кухи пространства под тях и стените са прави, можете да започнете със система Баумакол, която ще гарантира добрия краен резултат. Грундирайте най-напред старите плочки с грунд за непопиващи основи Баумит СуперГрундSuperGrund-baumacol Той е готов за полагане бледожълт грунд и съдържа кварцов пясък за постигане на добро сцепление. Времето за съхнене е около 1-2 часа, в зависимост от климатичните условия.

След това се пристъпва към хидроизолирането.
Strap-baumocol
Най-напред се вгражда гъвкавата хидроизолационна лента Баумакол Страп между пода и стените и между всеки две съседни стени. Тези съединителни фуги са най-податливи на пукнатини и затова защитата им е много важна за предотвратяване на достигане на влага през фугите до стените. Баумкол Страп се прегъва в средата, притиска добре към основата, като се замазва с хидроизолацията Баумакол Пруф. По цялата дължина на съединителните фуги „стена-стена” също полагаме хидроизолираща лента. Препоръчително е съединителните фуги да се защитят изцяло и навсякъде, а не само в зоните с пряко мокрене. Площта около вградадения смесител за душа също се обмазва с хидроизолацията, за да се монтира хидроизолационния маншет, който е приложен в комплекта на смесителя. Маншетът се монтира около кутията на универсалното устройство за вграждане. Върху него също се полага от хидроизолационния разтвор.

След полагане на Баумакол Страп при връзките „под- стена“ и „стена-стена“, се изпълнява цялостната хидроизолация с готовия хидроизолационен разтвор Баумакол Пруф, който се нанася с валяк или четка.
Proof-baumacol
Първо се измазва един слой и след около 2 часа време за съхнене, се измазва и втори слой. Минималната дебелина на покритието трябва да бъде 1 мм. При повторното нанасяне хидроизолационното покритие става плътно и влагата и водата нямат шанс да проникнат към стените, дори ако се появят микропукнатини във фугиращата смес.

За лепене на плочките ще разбъркаме лепилото Баумакол ФлексСпийд в кофа с чиста вода. Количеството направна вода не трябва да превишава 5,5 л за една торба от 25 кг суха смес. В първия момент след разбъркването сместа е гъста и се рони на грудки. След като се изчака да узрее около 3 мин лепилото ФлексСпийд се пребърква още веднъж и тогава то се отпуска, а консистенцията му става оптимална за лепене на плочки, защото всички съставки вече са активирани.
FlexSpeed-baumacol
Бързосвързващото, високоеластично лепило за плочки Баумакол Флекс Спийд е с клас C2FT S1. Прилага се и вън и вътре и е подходящо за всички видове керамични плочки и големи плочи от естествени камъни. При работа с него трябва да се има предвид съкратеното отворено време. Нанася се с гребеновидна маламашка със зъб 10 мм, на малки площи. Внимава се количеството на готовия разтвор Баумакол Флекс Спийд да бъде по-малко от това на стандартните лепила. Тъй като лепилото е високоеластично, то осигурява гъвкав слой и добро сцепление между стари и нови плочки и при евентуални малки премествания в конструкцията на сградата предпазва новите плочки от напукване. При лепене на плочки на пода, Баумакол Флекс Спийд се нанася и върху основата, и върху плочката, като при залепването се следи линиите от гребена на маламашката да са перпендикулярни една на друга. Всичко става много бързо. Затова трябва да се забърка такова количество от сухата смес, което да се изразходва в рамките до максимум 40 – 45 мин. Само след 4 – 5 часа може да се продължи с бързия ремонт и да се залепи първият ред плочки по стената, тъй като лепилото е стегнало достатъчно и върху пода може да се стъпва.

С фугирането можем да започнем 2 часа след залепване на плочките. Фугиращата смес Баумакол Премиум се разбърква в точно определено количество чиста вода и се оставя да узрее за около 5 мин., след което се пребърква отново за краткo. Баумакол Премиум Фуга е еластична, нереагираща с хранителни продукти, водо- и мразоустойчива фугираща смес за широчина на фугата от 1 до 8 мм. Прилага се за стени и подове, за фаянс, плочи и мозайки. Подходяща е за вътрешно и за външно приложение. Баумит Премиум фуга притежава не само естетическа функция, но и е важна защита за проникване на вода през фугата между плочките. Произвежда се в 24 цвята. Можете да я подберете така, че тя да се слива с керамичното покритие или да контрастира спрямо него.
Baumacol-PremiumFuge
Фугирането става със специална маламашка, при оптимална консистенция, позволяваща плътното запълване на пространството. След като започне да се втвърдява, фугиращата смес се оформя с дунапренова маламашка, потопена във вода и добре изстискана, а с друга по-мека гъба фугите се оформят окончателно.
Baumacol-Silicon
Там, където в хидроизолацията е интегрирана уплътнителна лента, се полага еластичният уплътнител Баумакол Силикон, който след изсъхване е по-гъвкав от фугиращата смес на циментова основа.
Fuge-cvetove-baumocol
Преди полагане на еластичния силикон, плочките се облепят с хартиено тиксо, за по-лесното отсичане и почистване. Баумакол Силикон се произвежда в същите 24 цвята на Баумакол Премиум Фуга плюс един безцветен. Така в крайната визия няма да има разлика между оформянето на фугите.

Ако искате да се запознаете по-подробно с начина на полагане на гореописаната система от продукти за бърз ремонт, можете да направите това като изгледате нашите обучителни филми:
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *