Как да изберeм правилния модел керемида?

г. Автор
керемиди

Изборът на правилния модел керемиди се обуславя от много фактори – някои от тях чисто технически изисквания, а други чисто естетически. Предлагаме кратък наръчник за избор на най-подходящия модел керемида Tondach за Вашия покрив.

Технически дадености

Наклон на покрива

керемиди
Наклон на покрива

Най-важно е в началото да се дефинират техническите ограничения, с които трябва да се съобразим и чак след това ще обсъдим естетическата част. На първо място това е наклонът на покрива. По нашите географски ширини има относително голям диапазон от наклони, най-вече в зависимост от географското разположение на нашата сграда. От големи крайбрежни зони до високи планински местности, скатните покриви трябва да изпълняват добре основната си функция да отвеждат водата извън сградата и затова от съществено значение е какъв с какъв наклон е проектиран покрива ни, за да се случи това. Типичен представител на града или разположен по крайбрежните зони на Черно Mоре би бил обект с по-ниския диапазон на наклони – от 10 до 12, максимум 15 градуса. Колкото по-нависоко в планините се преместим обаче, ще видим, че покривите на къщите се ставта по-остри, т.е. скатовете стават по-скосени и ъгъла между тях по-малък, а ъгъла между скатовете и стените – по-голям. Тогава наклоните започват от най-малко 15 градуса и могат да стигнат до типичните алпийски скосявания до 45-50 градуса. Промяната в наклона е свързана с една от функциите покрива да „изгонва“ възможно по-бързо и безопасно водата под формата на обилните дъждове при крайбрежните зони и под формата на сняг при планинските зони. Това е и заложеното ноу-хау на специфичните форми, които една керемида като модел може да има: колкото по-навътре в континенталната част на една област навлизаме, толкова по-плоски керемиди с изчистени форми и по-голям наклон ще наблюдаваме. Колко по към крайбрежните зони отиваме, толкова по „вълнисти“ керемиди ще забелязваме и съответно по-малък наклон на покрива.

Как да разберем какъв е наклонът на нашия покрив?

Ако разполагате с проект, можете да намерите информация за наклона на Вашия покрив в него. Ако не разполагате с проекта лично, можете да попитате Вашия проектант и да изискате тази информация. След като установите наклона, в таблица можете да проверите, кои модели са подходящи за Вашия покрив според дадения наклон. В таблицата са посочени минималните възможни наклони, които могат да се изпълнят с този модел без да се компрометира функцията й. Максималната граница не е оказана, защото както в някои държави е вече доста модерно, керемидите (особено тези с по-плоски форми) могат да се изпълняват дори и като вентилирана облицовка на фасадите, т.е. могат да изпълняват наклони до 90 градуса.

Нов покрив или ремонт на стар

керемиди
Нов покрив или ремонт на стар

След като сме направили избора кои керемиди биха могли да изпълняват техническите изисквания за нашия наклон следва да имаме отговор на въпроса, нов покрив ли ще изграждаме или ще ремонтираме стар такъв. Ако е ремонт, трябва да се знае дали подпокривната конструкция е достатъчно годна да се използва повторно или не. Ако е годна и дървената скара е запазена, то тогава трябва да се установи какви са разстоянията на междулетвието (разстоянието между две съседни носещи летви), за да се види, кой от наличните формати се доближава до тези разстояния.

Предимството при покривните системи Tondach е, че керемидите имат функционалността да се приплъзват, т.е. да се регулира разстоянието между два съседни реда, така че да се завършва на цял ред керемиди и да не е необходимо рязане и все пак визията на покрива да е равномерна и приятна за окото. Таблица с диапазоните на приплъзване по модели може да ви бъде много полезна.

Ако няма да се ползва старата конструкция обаче, то тогава преминаваме в режим на нов покрив с изцяло нова дървена конструкция. Тогава имаме свободата да използваме всички налични модели за съответния наклон на покрива и стигаме до естетическата страна на въпроса.

Естетически аспект

Естетиката има два основни аспекта – стилистичен и визуален (цветови). В зависимост от отговора на въпроса какъв е стила на сградата(къщата), изборът ни зависи между кои основни групи можем да избираме – средиземноморски, континентален или модернистичен.

керемиди

Континентален стил на покрива

керемиди
Континентален стил на покрива

Континентален тип керемиди са моделите: Винеам, Констант Плюс, Македо, Континентал Плюс, Танго Плюс и Туист. Отличителното при тях е по-обрани форми и типични единични или двойни улеи, натоварени с основната задача да извеждат попадналия дъжд и сняг максимално бързо и безопасно от покрива, както и да контролират този процес надеждно по всяко време на годината. Стилистичните внушения на един такъв покрив са предимно успокояваща, ритмична визия, свързана с подреденост и перфекционизъм.

Средиземноморски стил покрив

керемиди
Средиземноморски стил покрив

Средиземноморски тип керемиди са моделите: Венера, Румба и Медитеран Плюс. Както вече отбелязахме, тяхната основна роля е да отведат обилните валежи от дъжд много бързо, за да не попадне водата под керемидите. При тях са типични издадените вълнисти елементи. Функцията на вълната е да „ускори“ плъзването на дъждовната капка към основата на керемидата и после извън покрива, защото при по-ниските наклони тази скорост би била значително по-ниска спрямо големите наклони. Визията на покрива с подобни модели, независимо дали са с по-ниска или висока вълна постига весело и игриво настроение, нотка вълнение и заиграване с лъчите на слънцето и полусянките при вълната. Този стил е характерен при разлети ниски, предимно едноетажни сгради с големи веранди и преобладаващо количество прозорци.

Модернистичен тип

керемиди
Модернистичен стил на покрива

Модернистичен тип керемиди са моделите: Фигаро Делукс и Болеро. При тях спокойната, подредената и изчистена визия са водещи. Те изцяло хармонизират в напоследък често предпочитани изчистени линии на цялата сграда и придават завършена единност на четирите фасади с петата – покривът.

Светът на цветовете

керемиди
Светът на цветовете

След като вече сме избрали модел керемида, можем да се спрем на конкретен цвят. Но ако стилът на сградата ни е толкова ясно изразен обаче и преценим, че цветът трябва да е водещ, за да постигнем търсен ефект, то тогава трябва да филтрираме първо по цвят и след това да изберем модел, който е наличен в желания цвят и съвпада с търсения наклон на покрива.

Като цяло предлаганите цветове са предимно в земните цветове – естествен, червен, кафяв, медно кафяв, тъмно кафяв и вече все по модерните гами като сиво, базалт и антрацит. При някои модели има приятни нюанси на теракотените цветове, с ефект наподобяващ състаряване, които наричаме антик. Можем да избираме между естествен антик, теракота антик, пясъчен антик и опушен антик.

Повърхности

Повърхностите също могат да играят съществена роля при избора на керемида. Важно е да се разграничат с какво ще Ви привлекат едните и другите варианти. Тук могат да се обособят три групи повърхности: естествена, енгобирана и глазирана.

Естествена повърхност

Напълно естествена и класическа елегантност за вечни покриви. Натуралният цвят се получава по естествен път. По време на изпичането на керемидите железните съединения в глината се окисляват и придават топлите естествени нюанси на керамиката. Цветът на керемидите с естествена повърхност съответстват на всяка среда.

Енгобирана повърхност

Различните цветове на керемидите се постигат по естествен път. Енгобирането е процес, при който фино смляна глина на прах се смесва с различни метални окиси и след разтварянето им във вода се нанасят чрез разпръскване на получения разтвор върху вече изсушената керемидата под формата на много фина мъгла. По този начин енгобата се разпределя равномерно върху керемидата, прониква в тялото ѝ и се свързва неразривно с нея. След изпичане цветовото покритие става едно с основата на керемидата и остава надеждна през целия жизнен цикъл на керемидата.

Глазирана повърхност

Този тип керемиди се произвеждат по специална технология на глазиране, която придава максимално естетически вид на покрива. Производството на различни цветови нюанси на глазурата е в пълна хармония с природата. При тази технология, по време на изпичане на керемидите се нанася слой минерална фрита – глазура. Глазурата остава надеждно свързана с основата на керемидите. По този начин повърхността на керемидата придобива блясък с гланцов ефект. Решенията с глазури се отличават с красота, качество и дълготрайност за поколения наред.

Покривът не се състои само от керемиди

керемиди
Цялостни Покривни Системи Tondach

Цялостни Покривни Системи Tondach
Когато говорим за покрив, първата асоциация е керемиди. Да, те са основен елемент и са първата стъпка към надеждния покрив. Това, което обаче ще определи здравината и надеждността на Вашия покрив за десетилетия наред, особено ако са налични по-сурови метеорологични условия, са задължителните аксесоари, които трябва да се поставят в бъдещия Ви покрив, за да бъде той издържлив на силни ветрове и екстремни снеговалежи.

Винербергер е разработил калкулатор за нужните аксесоари, който ще помогне да разберете, кои са наистина задължителните аксесоари и колко от всеки от тях са Ви нужни, за да се подсигури покрива.

За избора на керемида нерядко определяща е и цената. Бихте могли да разгледате цените на различните продукти, техните цветове и желаното населено място. След като изберете желания модел, цвят и населеното място на Вашата сграда, можете да изчислите сами цената на бройка и на квадратен метър. Натискайки бутона „Виж цялата система“ можете да Видите единичните цени на прилежащите аксесоари и да направите собствена приблизителна сметка. Ако разполагате с всички изходни данни на покрива си, можете да натиснете бутона „Поискай оферта“, да попълните необходимите данни и да изпратите формата на нашите технически специалисти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *