Как да изградим коминна система на Винербергер

г. Автор
коминна система на Винербергер

Как да изградим коминна система на Винербергер, която е подходяща за различни видове горива?

Цялостната коминна система се състои от модулни блокове от лек бетон и вътрешни керамични тръби, които плътно се свързват едни с други. Изграждането на комина има своите етапи на работа и особености,  като на първо място това е пожарната безопасност.
коминна система на Винербергер
Стъпка 1

За да избегнем просмукване на влага от пода към бетоновите елементи на пода, там където ще се изгражда комина, Винербергер препоръчва поставяне на хидроизолационен материал. Зидарският разтвор, който се полага под първия блок, улеснява нивелирането на елемента. Противопожарните норми налагат разстояние поне 2 см до стени и други негорими материали. Запълването на целия първи блок с бетон осигурява здравата основа на целия комин. Оразмеряват се и се изрязват с ъглошлайф отворите за тръбата, отвеждаща евентуален конденз, за ревизията за почистване и за присъединяването на димоотвода, идващ от котела. Всички бетонови елементи на системата се монтират с вароциментов разтвор. Вътре във втория модул, който е подготвен предварително, с изрязан отвор, се поставя и керамичния кондензоуловител. Той отвежда кондеза, който се образува в керамичната тръба извън системата.
коминна система на Винербергер
Стъпка 2

Предстои монтажът на бетоновия елемент с изрязан отвор за ревизията. Всеки бетонов модул се нивелира хоризонтално и вертикално. Преди изграждането на коминната система трябва добре да се съобрази, как да се ориентират отворите за ревизия и присъединяване, за да си осигурим комфортно и лесно обслужване, както на котела така и на комина, когато се налага той да се почиства.

Плътно, от вътрешната стена на всеки бетонов модул се поставя каменна вата, която е приложена в комплекта на комина. Каменната вата е негорима и придава необходимата топлоизолация на керамичните тръби от укрепващите бетонови елементи.
коминна система на Винербергер
Стъпка 3

Димоотходната тръба се изгражда от огнеопорни керамични тръби, изпечени при 1100°С, с плътни и здрави стени. Гладката вътрешна повърхност не допуска натрупването на сажди в комина. За осигуряване на необходимата въздухоплътност на комина, керамичните тръби се лепят една за друга. Лепилото е част от комплекта и се разбърква в указаната пропорция с вода – 1 част вода и 7 части суха смес. Разбърква се добре, до получаването на хомогенна смес, която се поставя в полиетиленов шприц. Ръбът на керамичната тръба, с оформен ревизионен отвор, се обезпрашава с мокра гъба и върху него се нанася лепилото. Тръбата се спуска и се залепва плътно към долния елемент. Необходимо е излишното лепило отвътре да се почисти. За по-добро сцепление с вароциментовия разтвор, бетоновите модули също се обезпрашават с мокра четка.
коминна система на Винербергер
Стъпка 4

Изграждането на комина върви в повтарящи се стъпки, като се спазват точно определената последователност. Коминната система на Винербергер е предварително окомплектована и така се улеснява работата и се скъсява времето за изграждане. Монтират се бетоновите тела с вароциментов разтвор, поставя се каменната вата, залепват се и керамичните елементи. Изработените от лек и здрав бетон, външни тела  придават необходимата здравина, устойчивост и допълнителна защита на конструкцията. Ватата спомага за по-бързото затопляне на стените на керамичните елементи и същевременно предпазва от нагряване бетоновите елементи.

Така благодарение на керамиката, от която са изработени елементите на димоотходната тръба и добрата топлоизолация, която я обгражда, ядрото на коминa се затопля много по-бързо и така се осигурява по-голяма тяга. Керамиката е материал, който издържа на нагряване до 400˚С и е устойчива на химическата агресия на киселинния конденз и саждите, които се образуват в процеса на експлоатация на котела. Това осигурява безпроблемно използване за десетилетия.
коминна система на Винербергер
Стъпка 5

Винербергер препоръчва елемента за присъединяване на димоотвода, идващ от котел с твърдо гориво или пелети, да бъде на 45 градуса. Включването под 90 градуса е подходящо за котел на газ. След монтирането на бетоновите тела, около елемента за присъединяване се слага и задължителната твърда вата, приложена в окомплектовката на комина, която се изрязва съобразно размера на отвора. Ако коминът преминава през плоча между етажи, неговото изграждане не се прекъсва, а телата преминават през оставения отвор в плочата. Допълнително поставяне на топлоизолация е нужно само  между комина и плочата, която да отдели двата конструктивни елемента.

Когато коминът вече е над керемидите, върху крайният бетонов елемент се монтира шапката на комина, която е приложена в комплекта. За целта последният бетонов елемент се обмокря и се поставя варо-циментов разтвор по цялата периферия.
коминна система на Винербергер
Стъпка 6

Шапката се поставя отгоре и се нивелира прецизно. Върху обратната страна на металната тръба, завършваща коминната система, се поставя полиуретаново лепило и се притиска към бетоновата шапка. Долният ѝ край влиза плътно в керамичната димоотводна тръба. Така димните газове се извеждат сигурно навън и няма опасност да проникват под шапката в комина. Това позволява на димотводната тръба и да се разширява свободно вследствие на температурните разлики. За отвора за почистване на комина от сажди е предвиден специален керамичен капак. Той е скрит зад елегантна метална вратичка, която се монтира с винтове към бетоновите блокове.
коминна система на Винербергер
Стъпка 7

Коминът като конструктивен елемент в сградата поема изгорелите газове от отоплителното тяло и ги отвежда навън. От неговата тяга зависи и ефективността и рационалното използване на горивото, независимо какво е то. Коминът трябва да има сечение, което да съответства на топлинната мощност на уреда за отопление. Качественият комин трябва да има гладка вътрешна повърхност, без пукнатини или пореста структура, през които да се просмукват димни газове или още по-нежелателно – искри. Защото голям процент от пожарите в сградите са причинени точно от неправилно изградени комини.

Пълната окомплектовка на коминната система на Винербергер гарантира високо ниво на сигурност. Тя е подходяща за различни видове горива и отговаря на настоящите и бъдещите изисквания на обитателите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *