Как да защитим покрива си от снега през зимата

1г. Автор
tondah

Зимата си отива – най-после! Осми март е – женският празник. Mесецът, в който зимата си отива, а пролетта идва. Всички сме по-усмихнати и по-спокойни, защото най-после слънцето започва да топли, а снегът се стопява.

Кога зимата и снегът станаха толкова страшни? Нима не помним големите преспи от бял, пухкав сняг, на който като деца така се радвахме. Бой със снежни топки, пързаляне по големите баири със шейни или дори с найлонови чували. „Остарял си, когато от снега правиш не снежен човек, а драма.“ А може би не годините променят отношението ни към зимата и снега, а страхът, че никога не сме готови за тях.
tondah
Чувстваме ли се безсилни?

Знаем, че снегът ще навали обилно и все пак никога не сме напълно готови. Пътищата ще бъдат затворени, градският транспорт временно ще бъде спрян, купеният самолетен билет ще остане неизползван заради затворени летища, покривът на къщата ни ще поддаде и маса сняг ще се свлече над главите ни… Повечето от тези последствия са извън нашия контрол, но за щастие има и такива, където можем да се намесим. Едно от тях е да защитим покрива си и близките ни, които живеят под него, от снега. По този начин ще сме спокойни, че сме свършили това, което е в нашите ръце.

За да се подготвим за зимата и снега, трябва да заложим най-добрите системи за снегозадържане още при проектирането на дома си.
tondah
Защо са важни снегозадържащите елементи?|

Най-неприятното при обилния снеговалеж е бързото натрупване и последващото бързо стопяване. То се получава не от затоплянето на въздуха, резултат от покачването на температурата, а от контакта на снега с керемидите. Те са с различна температура и имат акумулираща способност, т.е. благодарение на по-топлата си повърхност, керемидите разтопяват снега по-бързо отдолу. В следствие се образува тънък воден слой и снежната маса започва да се плъзга по него. Липсата на правилно поставени снегозадържащи елементи е предпоставка за лавинообразно свличане на голяма маса сняг.

Решение има – влагане на няколко елемента или комбинация от елементи от покривните системи на  Тondach, които да предотвратят това свличане.

Вариант 1: Снегозадържащи керемиди
tondah
Едната възможност е да се поставят снегозадържащи керемиди. Това са най-обикновени керемиди, но особеното при тях е т.нар. им „нос“. Неговата основна функция е да надстърчи и да остане скрит в натрупалия сняг.

tondahПлюсът на снегозадържащите керемиди е, че не се отличават от цялостната визия на покрива, защото са от същия материал като останалите. Преди да се завърши покрива, се изчисляват различни метрики на покрива, за да се заложи точния брой необходими снегозадържащи керемиди. Такива метрики са например – наклон на покрива, снеговалежни зони, разстояние от стехата до билото, излаз на слънцегреене и др.

Вариант 2: Снегозадържащи скоби
tondah-
Когато говорим за региони с по-големи снеговалежи и покриви с по-стръмен наклон, е добре да заложим на по-сигурното – снегозадържащите скоби.

 tondahТе са изработени от метал и се закрепват за горния фалц на керемидата, т.е. за всеки модел керемида си има съответната скоба. Тук височината на надстърчане на керемидите е по-голяма, което прави снегозадържането още по-надеждно.
tondah
Изчислението на необходимия брой скоби е подобно на това за снегозадържащите керемиди и също зависи от наклона на покрива и региона. Най-често са необходими от 2 до 5 броя скоби на кв. метър, а при надморска височина над 800 м броят им трябва да е 3. Колкото повече сняг вали в съответния регион, толкова повече скоби ще са нужни.

Вариант 3: Снегозадържащи решетки

В някои случаи твърде големият брой керемиди и скоби не изглежда добре на покрива.
tondahТогава можем да изберем трети вариант: снегозадържащи решетки. Това са метални носачи, подобни на скобите за снегозадържане, но на тях са монтирани още метални решетки успоредни на улука.

Функциите им са подобни на тези на скобите, но положителното е, че с една решетка се покрива по-голяма площ.

tondahДължината им варира от 1,5 до 3 м, а от нея зависи и носимоспособността на различните носачи. За един елемент се използват от 3 до 7 носача.
Снегозадържащите решетки са най-подходящи за покриви на сгради в силно ветровити зони, където вятърът е с постоянна посока и лесно се трупат снежни маси над стрехите.

Най-добрият вариант: съчетаване от елементи за снегозадържане
tondah
Най-сигурният вариант (особено за високопланински региони) е комбинацията от елементите – например отдолу се монтира решетката, а след нея нагоре по целия скат шахматно се разполагат скобите.

Преди да изберем някой от вариантите, е добре да се консултираме със специалист. Така сигурността на покрива ни и близките ни под него ще бъде гарантирана.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Как да защитим покрива си от снега през зимата

  1. Здравейте,

    Търся монтажник да ми монтира снегозадържане на хижа на Витоша.Местото е 12х5 м на ламарина.Имате ли опция да направите това?

    +359885209097

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *