Какво е бъдещето на газовите котли?

г. Автор
газови котли

Природният газ се превръща във все по-предпочитан източник на енергия, с който се постига висока ефективност и ниски разходи в отоплителните инсталации. И все пак има алтернативи за възобновяема енергия дори и в газообразна форма. Биометанът и водородът ще придизвикват все по-голям интерес в бъдеще с оглед на опазването на околната среда и ресурсите. Това ще се отрази и върху производството на газови котли.

Все повече се коментират зелените системи и опазването на климата. Заместването на природната газ с биометан и водород е като сребърен куршум за привържениците на тази идея. За разлика от нафтовите котли, които вече са изчезващи и неефективни, газовите котли се развиват и адаптират. В бъдеще възобновяемите газообразни горива ще представляват голям дял в газовите мрежи.

Газът има бъдеще!

Швейцария например има за цел да постигне 30% дял на възобновяемия газ до 2030 г., а ЕС дори планира да замени целия си запас от газови котли с водородни котли до 2050 г.  Метанът има бъдеще, ако се произвежда на възобновяема основа като биометан.

Биометанът – близнакът на природния газ

Свойствата на биометана са почти идентични с тези, открити в природния газ от изкопаеми горива. За разлика от природния газ обаче, той не се е образувал в дълбините на земните недра, а вместо това се произвежда на устойчива основа чрез ферментация на днешните биогенни отпадъци. Това може да включва кухненски отпадъци, отпадъчен дървесен материал, утайки от отпадъчни води или оборски тор. Рециклиращите компании и фермерите са типични производители на биометан. Употребяват се специални методи за пречистване на суровия биогаз в биометан, който след това може да се подава директно в съществуващите газови мрежи. Не е нужно модернизиране на оборудването и не е необходимо електричество за производство му, с изключение на малкото количество, необходимо за управление на централата.

Водород – от сиво до зелено

При изгарянето на водорода остава само водна пара и много малко количество азотен оксид в реакция с азота, който се съдържа естествено във въздуха. Методът, използван за производството на водород, определя до колко той е устойчив. По принцип водородът може да се получи чрез електролиза на вода или крекинг на метан. Екологичните характеристики на водорода зависят от произхода на електричеството. Водородът се описва като зелен, син или сив според това колко екологичен е производственият му процес.

газови котли

Може ли газов котел да бъде толкова ефективен, колкото термопмопа?

Да, със сигурност може! Ако се добави дори само 48% смес от биометан към конвенционалния газ, той се доближава до параметрите на термопомпа. Всички газови кондензационни котли Hoval имат възможност да бъдат работят с до 100% биометан.

газови котли

Бъдещата технология за производство и използване на газта в отоплителните системи е в посока на зелена енергия и опазване на околната среда. Това е и мотото на Hoval, което компанията следва от дълги години и внедрява нови технологии, отговарящи на всички екологични изисквания и осигуряващи икономично и ефективно отопление в цял свят.

газови котлиUltraGas® 2 – курсът към бъдещата газова технология

Оборудвани с модерна кондензна технология, газовите котли са един от най-ефективните. UltraGas®2 е последното поколение газови кондензационни котли на Hoval, подходящи за отопление и производство на топла вода.

Котлите се предлагат с мощности от 125 kW до 1550 kW за единични котли, а като сдвоени котли с мощности от 250 kW до 3100 kW. Базиран на първото поколение кондензационни котли (UltraGas®), което е доказано и тествано повече от 20 години, наследникът с патентования топлообменник Hoval TurboFer® впечатлява с по-високата си ефективност, бъдеща сигурност и компактен размер. Разбира се, газовият котел вече е подготвен за текущата промяна в енергийните източници от газ към биометан. Това го прави новият бенчмарк, пример за подражание за отоплителни системи в нови и реновирани проекти като жилищни сгради, малки и големи търговски и промишлени сгради.

Новият топлообменник Hoval TurboFer®  – патентован компонент в ядрото за по-голяма ефективност

газови котли

Топлообменникът Hoval TurboFer® е новият, патентован компонент в ядрото на котела. Уникалният му дизайн и специалната инжекционна технология генерират турбуленция от страната на димните газове, увеличавайки преноса на топлина и ефективността. Тази технология генерира икономия на енергия до 20% в сравнение с конвенционалните газови котли.  

Толкова мощен и въпреки това толкова малък по размер

газови котли

Конструкцията на стоящия котел UltraGas® 2 е с вертикално разположен топлообменник TurboFer®, а това намалява необходимото пространство до минимум.

При модели с мощност от 125 kW до 450 kW транспортната ширина е достатъчно малка, за да може лесно котелът да премине през стандартна 80-сантиметрова врата. Газовите котли с мощност от 530 kW до 1550 kW също се нуждаят от малко пространство за инсталиране; обикновено то е по-малко от половината пространство, което други газови кондензационни котли в този диапазон на мощност биха заели.

Зелени хибридни системи – умната комбинация, която спестява пари

UltraGas®2 също се откроява благодарение на своята гъвкавост. Той може лесно да се комбинира с всякакъв вид топлинен източник и соларна енергийна система.

Независимо дали работи заедно с термопомпа или пелетен котел, стандартизираният контролер TopTronic®E е основата за перфектна интеграция. Той гарантира, че всички компоненти в системата работят заедно по-ефективно, отколкото отделните модули сами.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *