Керамиката – скритата пожарозащита в сградата

г. Автор
keramika

Керамиката е артефакт от древността. Идва от гръцката дума „керамос“, което в превод означава „изпечена глина“.

Фактът, че се употребява още от древността показва  неговите изключителни качества. Връщайки се назад във времето можем да видим, че най-старият керамичен артефакт е статуетка на жена, Венера от Dolní Věstonice, датираща от 26 000 г. пр.н.е. През този период керамичните фигурки са употребявани за обреди и ритуали.

Керамиката притежава много добри експлоатационни показатели – показва добра издържливост на влага, високи температури, дъждове. Това е и причината керамичните артефакти да са устояли на предизвикателствата на времето.

Защо керамика?

Глината се е употребявала и за изработването на тухли. Те са били основен строителен материал в Месопотамия, Египет, а по-късно и в Рим. Въпреки че през вековете начинът за производство се е видоизменял, то керамичните тухли се използват и до днес.

Може да намерим различни модерни вариации на традиционната тухла – дървени тухли, бетонни тухли, калциево-силикатни тухли, тухли, в производството, на които се използват рециклирани материали.

Всеки един избор има своите плюсове и минуси. Свойствата на керамичната тухла, които я превръщат в един от най-разпознаваемите продукти на пазара, са качеството на материалите, които се влагат и начина на обработка.

Тя се произвежда от естествени материали – глина, пясък и вода. Керамичните тухли са енергийно ефективни и понижават потреблението на първична електроенергия. Употребата им в конструкции позволява бърз, точен монтаж, лесна поддръжка и устойчивост във времето. Характерният цвят и текстура ги превръщат в изключително допълнение към фасадата.

керамика
Керамичните тухли притежават високи пожароустойчиви качества

Сътворена в огъня, е необходимо да си отговорим на въпроса какво е поведението на керамиката при пожар.

Противопожарната защита е от особено значение по отношението на проектирането на конструкциите за необходимата носеща способност, времето за безопасна евакуация на жителите на сградата и ограничаване на разпространението на огъня в съседни сгради. Основните критерии, на които трябва да отговарят елементите, изложени на пожар, са носеща способност (R), изолация (непроницаемост, E) и топлоизолация (I). Огнеустойчивостта на конструкциите, съгласно Еврокод 1996-2, се дефенира в класове, изразяващи се във време на излагане на огън. Най-точното дефиниране на поведението на керамичните блокове може да се определи чрез изпитвания. Оценката може да се извърши и с помощта на таблиците в Еврокод 1996-2. Чрез тях има възможност да се измери минималната конструктивна дебелина на стената за проектно натоварване от пожарно въздействие за определен период от време в минути. Изчисленията, друг начин за определянето на огнеустойчивостта, се изработват на база на специфични сценарии в зависимост от функцията на стената (дали е носеща или не), излагането ѝ на пожар (едностранно или двустранно) и други фактори.

керамика
Пожарозащита

Дотук разгледахме критериите и изискванията за конструкциите при пожар. Сега ще разгледаме материалите, от които се изграждат. Съгласно НАРЕДБА № Iз-1971 от 01.11.2014 [LL1] г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, строителните продукти, с изключение на подовите покрития, се класифицират в 6 класа в зависимост от приноса им към развитието на неконтролирано горене.

Ето и един илюстративен пример от практиката.

Популярните керамичните блокове, разпространени у нас, са с клас А1 – негорими продукти без принос към развитието на неконтролирано горене. Стените, изпълнени с тях, притежават клас по огнеустойчивост най-малко EI60 – непроницаемост и изолация за период на излагане на пожарно въздействие най-малко 60 минути.

keramika
Пълзящ покрив

Керамиката широко разпространена и при облицовката на фасадата. Освен необходимата защита и визуален ефект, тя изпълнява и преградна функция за навлизането на огъня вътре в сградата. Подобна функция имат и преградните стени, които не допускат разпространението на пламъците и дима.

Пожароустойчивостта на керамичните изделия се доказва и от факта, че се използват за изграждане на комини, камини и пещи, където температурите надвишават предполагаемите при пожар.

Керамичните блокове са практически негорими продукти, но в поведението им при пожар огромно значение имат изходните материали, начинът на производство и обработката.

Когато вземате важни решения за строителството на вашия дом изберете изпитаното качество и високия професионализъм, за да може керамиката да бъде скрита пожарозащита в сградата!
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *