Комфорта на тишината с KNAUF Cleaneo Akustik – чист по природа продукт

г. Автор
knauf-arena-shumen-1

Какво е акустичен комфорт в помещенията?

Ние, хората чрез своята реч, движения, дейност създаваме различни звуци. Тези звуци се разпространяват в пространството около нас, частично се отразяват от заобикалящата ни среда и строителните елементи, поглъщат се и преминават в съседни помещения и навън.

Когато звуците в едно помещение са приятни, не дразнещи нашите сетива, възприемаме, че те съответстват на функциите си и в помещението има акустичен комфорт.

Например в една класна стая, пълна с ученици, учителят трябва де се чува добре, нито много слабо, нито силно. Тъй като времето, което децата прекарват в училище не е малко и ако в тяхната класна стая хомогенността на разпределението на звука не е равномерна, това би ги натоварило и би им причинило дискомфорт.

По същият начин е и с фонова музика в спортна зала, например. Не трябва да има кънтене, ехо, а приятно усещане и наслада.

Можем ли да подобрим акустиката в едно помещение?

Гладките, огледални повърхности отразяват звука. Съществуват системи – гипскартонени плоскости, които чрез отвори в повърхността си поглъщат и разсейват част от звуковите вълни. Носят наименованието Knauf Cleaneo Akustik и представляват перфорирани гипсови плоскости с минерални добавки, които притежават и още една функция – да пречистват въздуха.

knauf-cleaneo-akustik-panel-1

Иновация с шест функционални приложения:

  • акустично дизайнерско оформяне на окачени тавани и стенни обшивки
  • подобряване на акустиката
  • повишаване на качеството на въздуха в помещенията
  • богато приложение
  • оптимален ефект
  • лесен монтаж.

Тези функции на плоскостта Cleaneo Akustik се постигат, чрез състава и геометрията ѝ. Тя има стандартни за сухото строителство размери: дебелина 12,5 mm, широчина 1,20 m и дължина 2 до 2,40 m. Повърхността е перфорирана с отвори, които са с различни форми – кръгли, квадратни или правоъгълни; с различни размери и подредени по различен начин, според типа помещение и сграда.

Акустичната среда в „Арена Шумен“

knauf-arena-shumen-front-1

Ако планирате мащабно събитие и искате то да е наистина впечатляващо – вашето място е мултифункционалната зала. Предназначена е за публични събития, обединяващи много хора на едно място, със сходни интереси и желание за приятни емоции, които пораждат и различни видове шум.

Поради това е необходимо правилно и оптимално проектиране на акустичната среда и съвършено изпълнение на шумопонижаващите системи, независимо от това, какво какво мероприятие се провежда в залата (концерт, спортно събитие, изложение и др.). В противен случай звуковото налягане може да възпроизведе нежелан ефект от отразените звукови вълни – ехо, кънтене, повишаване на фоновия шум и др. Доказано, е че всеки вид шум се превръща в неприятен, когато преминава  определено допустимите граници на слуха за шум. Затова дори са въведени нови понятия за „степен на дискомфорт“ като мерило за вредното въздействие на шума.

knauf-cleaneo-akustik-zala

Мултифункционалната зала Арена Шумен е изпълнена с акустичните плоскости Knauf Cleaneo Akustik, за да се постигне комфорт и да се избегне неприятното усещане за дразнещ шум, на концерт, представление или състезание.

Предстенните обшивки и окачените тавани с перфорирания гипскартон на Кнауф България създават отличната акустика на залата, напълно съобразена с нормите и вида и предназначението на залата. Системите с тези плоскости разполагат със сертификат за устойчивост на удар с топка и поради това са подходящи за влагане в подобни зали. В допълнение на тези качества, зеолитът в състава им намалява вредните вещества във въздуха на помещенията и осигурява перфектната среда в подобен тип съоръжения за създаване на акустичен комфорт.

knauf-cleaneo-akustik-0

За подробна информация посетете сайта на Кнауф България или се обадете на тел: 0700 300 03 за безплатна консултация.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *