Коренови ограничители от ВИ ДЖИ ЕФ за дървета в градска среда

г. Автор
Бранш: Ландшафт
Коренови ограничители

Важна част за изграждането на устойчива зелена система в градската среда е изпълнението и запазването й в дългосрочен план.

Растежът на корените на дърветата е неограничен. Една от най-важните им функции е осигуряване стабилност на дървото и снабдяването му с хранителни вещества от земната основа. Ето защо кореновата система на дърветата е силно разклонена и развита, както в дълбочина, така и в хоризонтала. Това нерядко води до нарушаване целостта на алеи, пътища и тротоари, изградени в непосредствена близост до дърветата. В редица случаи корените на дървото засягат и подземните комуникации като водопроводи, електро инсталации и др.

Утвърден, работещ и сигурен метод за разрешаване на тези проблеми са, предлаганите от ВИ ДЖИ ЕФ, коренови ограничители RB-X. Изработени са от високоякостни материали, което ги прави изключително здрави и на практика неразградими.

Коренови ограничителиСлед полагането им около кореновата бала на дърветата, те ограничават развитието на корените в повърхностния слой на прилежащия терен. Така значително се намалява рискът от нарушаване целостта на положените настилки и се удължава техният експлоатационен период.

Веднъж положени, те биват предпоставка за растежа на корените в дълбочина, като същевременно не възпрепятстват развитието на растенията.

Лесният монтаж и високоякостният HDPE материал, от който са изработени, правят RB-X кореновите ограничители все по-популярно решение, както за градската среда, така и за дворното пространство.

Като ценово ефективно решение за удължаване експлоатационния живот на околните настилки и запазване на дърветата в зелената система на градовете, кореновите ограничители бяха включени от експерти в плана за развитие на градската зелена среда на гр. Бургас и гр. София.

Коренови ограничителиКоренови ограничители RB-X от ВИ ДЖИ ЕФ бяха положени при засаждане на дървесна растителност в централната част на гр. Бургас, ул. „Хан Крум”, ул. „Шейново” и ул. „Патриарх Евтимий” в кв. „Възраждане”.

При извършването на реконструкция на бул. „Тодор Каблешков”, гр. София, също бяха заложени на проектно ниво и в последствие положени коренови ограничители от ВИ ДЖИ ЕФ.

Част от предимствата, които предлага този продукт са:

– Компактни размери, приложими при всички видове дървета;
– Възможност за коригиране на размера;
– Устойчив материал, който не отделя химикали в почвата;
– Опростен монтаж.

Все повече специалисти и проектанти залагат този сигурен метод, като така не само запазват настилката около дървесната растителност, но и предотвратяват досега на кореновата система до подземната инфраструктура (електро-системи, тръби, телекомуникации и други.)

ВИ ДЖИ ЕФ притежава капацитета да се справя с предизвикателствата, свързани не само с ландшафтното проектиране, а и с тези, които природата ни дава. Дългогодишният опит на специалистите от ВИ ДЖИ ЕФ помага за опазването и създаването на устойчива зелена градска среда.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *