Листовете ONDULINE® КЛАСИК – първият вълнообразен покривен материал в света

г. Автор
листове ONDULINE® КЛАСИК

Производителите на азбесто-циментови листове, керемиди и метални листове покриваха голям дял от пазара на покривните материали в България до началото на 90-те години. В резултат на установените здравословни рискове, свързани с употребата на азбест, азбесто-циментовите листове изгубиха своята популярност и общественото доверие. При тези обстоятелства водещи на пазара станаха производителите на метални покривни листове.

Алтернатива на леките покриви през 1993 г. на българския пазар фирма ОНДУЛИН предложи непознати до тогава в България продукти. Те постепенно станаха предпочитани за архитекти, строители, изпълнители на покривни работи и инвеститори, които започнаха все по-често да търсят алтернатива на познатите материали.


• За първи път ОНДУЛИН пусна масово на българския пазар битумните шиндли BARDOLINE®.
• За първи път ОНДУЛИН предложи на широкия потребител хидроизолационните мембрани на газо-пламъчно залепване BITULINE®.
• Най-успешният продукт на ОНДУЛИН са вълнообразните листове ONDULINE® КЛАСИК. Това е продуктът, който превърна фирмата в световен лидер.


листове ONDULINE® КЛАСИК

Създадена във Франция през 1944г., ОНДУЛИН стартира своята дейност като пионер в леките композитни покривни и подпокривни материали с листовете ONDULINE® КЛАСИК. Основателят на компанията г-н Гастон Громие създава този революционен продукт. Продукт е получил признанието на клиентите и специалистите в цял свят, както и в България. У нас листът ONDULINE® КЛАСИК беше удостоен със златен медал на Международния Есеннен Панаир в гр. Пловдив през 1999г. Фирма ОНДУЛИН беше първата, която предложи покривен материал от такъв тип в България.

листове ONDULINE® КЛАСИК
листове ONDULINE® КЛАСИК

За да стане един продукт водещ на световния пазар на леките покривни матерали и да бъде такъв вече над 75 години, трябва да притежава доказани качества и предимства.

• Вълнообразните листове ONDULINE® КЛАСИК са произведени от екологични материали – от органични и минерални влакна, пресовани при висока температура и налягане, покрити с термореактивни смоли и импрегнирани с битум.
• Те са покривен материал, приложим за покрива на всяка сграда – от малкия навес до големия индустриален покрив.
• Поставят се лесно и не са нужни специални умения и инструменти, което ги прави идеални за работа по принципа “Направи си сам”.
• Икономични са, не се чупят, не се нуждаят от поддръжка, устойчиви са на корозия и температурни колебания.
• Произвеждат се в четири цвята – червен, кафяв, зелен и черен.
• Тяхната лекота (само 6,5кг./ лист) и гъвкавост ги правят идеален материал за ремонт и препокриване на стари покриви, там където не би могло да бъде добавено ново тегло поради конструктивни особености. Този ремонт е ефективен и поради ниските разходи на труд и време.

След като фирма ОНДУЛИН наложи на пазара вълнообразните битумизирани листове ONDULINE® КЛАСИК, естествено се появи и конкуренция. Предложиха се алтернативи на листовете, които започнаха да се продават все по-успешно под популярната вече марка, тъй като името ОНДУЛИН стана нарицателно за битумни листове – както „Аспирин” и „Ксерокс”. През последните години цените на вълнообразните битумизирани листове започнаха да стават все по-ниски, а предлаганото качество все по-неясно за крайния потребител. Но и днес ОНДУЛИН е най-големият световен производител на битумни листове.

Как да различим оригиналния лист ONDULINE® КЛАСИK?

1. Листът ONDULINE® КЛАСИК е първият в света вълнообразен битумизиран лист. Технологията, по-която се произвежда е патент на фирмата, като подготовката на основата е ноу-хау. Специално разработената еднопластова система при листовете ONDULINE® изцяло се различава от многопластовата система, използвана от другите производители. Характерен проблем при многопластовата система е възможното разслояване на многопластовият състав под въздействието на влага или топлина.

2. Друго предимство на листовете ONDULINE® КЛАСИК е тяхното оцветяване по време на производствения процес (технология PPHR), което им осигурява дълготрайна устойчивост на цветовете. Този процес е разработен в лабораториите на фирма ОНДУЛИН. По време на производствения процес нишките в листа ONDULINE® се оцветяват преди да се импрегнират с битум, което предотвратява повърхностното лющене на боята.

3. Стандартният вълнообразен профил на листа ONDULINE® КЛАСИК се предлага ЕДИНСТВЕНО в размер 200 х 95 см.

4. ONDULINE® КЛАСИК е цялостна покривна система, която включва освен покривния материал, специални гвоздеи с полиетиленови глави и елементи за цялостното оформяне на всеки покривен детайл. За да се получи най-доброто от листовете ONDULINE® КЛАСИК е изключително важно да се спазват инструкциите за монтаж – правилното подпиране на листовете, в зависимост от наклона на покрива и правилното заковаване на съответните места с необходимото минимално количество специални гвоздеи. Спазването на изискванията гарантира безпроблемна експлоатация. Тези изисквания не са универсални за всички вълнообразни битумни листове и всеки производител разработва собствени правила за подпиране и заковавне.

5. Вълнообразните листове ONDULINE® КЛАСИК на битумна основа са с гаранция, че не гният, не корозират и са водонепропускливи за най-малко 15 години. Тази гаранция също не е валидна за всички видове вълнообразни битумни листове и очакванията към тяхната издържливост и дълготрайност не могат да бъдат еднакви.

6. ЕДИНСТВЕНО листовете ONDULINE® КЛАСИК покриват изискванията на Тип 1 по БДС- EN 534 /Европейският стандарт за вълнообразни битумизирани листове/, т.е. отговарят на изискването за дебелина 3,00 мм. ЕДИНСТВЕНО листовете от Тип 1, които са с дебелина 3,00 мм могат да бъдат употребени за трайно влагане в строителството. Всички останали по-евтини листове, които се предлагат, отговарят на изискването за Тип 2 или дебелина 2,4 мм и са предназначени за сезонни и временни постройки. Нужно е потребителите да бъдат запознати предварително с характеристиките на вълнообразните битумни листове и да не се ръководят при избора си само от по-ниската цена.

листове ONDULINE® КЛАСИК
листове ONDULINE® КЛАСИК

Вълнообразните листове ONDULINE® КЛАСИК притежават широк набор от приложения за оригинални и практични решения за всякакъв тип покриви – както за нови, така и за ремонти, за покриване както на класически така и на авангардни като стил и техническо изпълнение. Леки, екологични, с лесен монтаж и безпроблемна експлоатация листове ONDULINE® КЛАСИК могат да се използват и при оформяне на покриви на допълнителни постройки, козирки, зимни градини, навеси и др. и се вписват в композицията на всяка градина, като й придава неповторимо очарование.

Търсете ОРИГИНАЛА!
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *