Моделиране на терена на дворно пространство в гр. София от VJF

г. Автор
Браншове: Габиони, Ландшафт
VJF

За преодоляване на трудностите, които могат да бъдат срещнати в обособяване на дворно пространство, е необходимо внедряването на редица иновативни продукти и системи, които могат да се използват в множество приложения. Всички те трябва да съчетават два съществени аспекта: да са предназначени предимно за градска среда, съобразявайки се с пейзажа и особеностите на терена, който ни заобикаля и да създават дългосрочна естетическа визия и удобство на хората.

Представяме ви един проект в София, който от предизвикателство се превърна в изпълнена мечта. За изпълнението възложителите се довериха на ВИ ДЖИ ЕФ.

При реализацията на проекта бе изключително важно как ще се подходи към правилно решаване на вертикалното планиране и моделиране на цялото пространство, преодолявайки денивелацията и отводняването на терена. Подходящото терасиране дава възможност за последващо усвояване и използване на площта и изграждането на хармонични хоризонтални повърхности.

Проблемът с денивелацията изисква използваните системи за обекта в кв. „Изток“, гр. София да са съобразени не само технически, но и екологосъобразни и, отговаряйки на околната среда и цялостната визия на сградата. Търсейки стабилно решение, ВИ ДЖИ ЕФ приложи ефектни, но в същото време и ефективни решения при проектирането и изпълнението на проекта.

Ще ви запознаем с решенията, които след внимателно обследване и съвместна работа с архитектите и инвеститорите на обекта, специалистите на Ви Джи Еф разработиха:

Оптимално използване на пространството чрез моделиране на терена

vjf

Подпорни стени
 

Изпълнените подпорни стени са едно от най-ефективните решения за преодоляване на денивелацията в дворното пространство на жилищни сгради, а и не само. Беше изградено терасиране на три нива чрез изпълнение на подпорни стени и моделиране на откоси между тях. Създаденото терасиране е със самодрениращи модули от електрозаварена мрежа с антикорозионно покритие Галфан (Zn95%Al5%). Покритието придава дълготрайност и стабилност на конструкцията. За лесно преодоляване на различните площадки са изградени дървени стъпала, които са в унисон с природата и допълнително се вписват в обкръжаващата среда и дизайна на сградата. Каменната фракция, използвана за запълване на модулите, е съобразена с техния растер и ръчно редена за по-добър визуален ефект и стабилност. Изградената конструкция е не само функционална, но и превърната в декоративен елемент. Правилното планиране на дворното пространство дава възможност да се разгърне потенциала на терена и да се създадат допълнителни зони в зелените площи като се приобщават към околното парково пространство.

Освен за терасиране на дворното пространство, самодрениращите модули са използвани и за основа на ограда, която също се оформя спрямо денивелацията. С помощта на модулните конструкции оградата е изградена стъпаловидно и има роля на подпорна стена.

vjf

Архитектурни елементи

Професионалното и правилно влагане на архитектурни елементи в дворните площи е изключително важно за цялостната визия и функционалност на дворното пространство. Подпорните конструкции са изпълнени в прави и дъгообразни форми,  което създава уют и раздвиженост на средата. Част от конструкцията е превърната в пейка с дървени елементи, подобни на стъпалата между трите нива. За комфорт на жителите пред къта за отдих е обособена чакълирана площадка с декоративен камък тип черна мозайка, кантирана с алуминиев профил Alustrip. Както до площадката, така и до дворното пространство човек може да стигне по плочопътека на тревна фуга, която е изградена от подходящи плочи в цвят сив меланж. 

vjf

За предотвратяване преовлажняване на зелените площи и защита на хидроизолационните мембрани върху сутеренния етаж от съществено значение е използването на подходящ площен дренаж.

vjf

Част от дворното пространство на жилищната сграда – пешеходна зона, както и голяма част от зелените площи, включително подпорни стени и архитектурни елементи, е изградено върху сутеренна плоча. Това налага подходящо решение за площен дренаж, който успешно да замести традиционното и трудоемко решение със слоеве инертен материал. За целта е използван дренажен геокомпозит MD DRAIN, който е изграден от високоякостни материали, като по този начин позволява високи натоварвания и осигурява водоотвеждане в хоризонталната равнина . MD DRAIN е подходящ за площно дрениране на новоизградени зелени площи и настилки, включително и такива с изкуствена трева.

vjf 

Чакълирана пешеходна зона със система DrainRoad

За обходната пътека, непосредствено пред жилищните помещения е избрана система Drain Road – усилена чакълирана настилка, запълнена с декоративен камък тип черна мозайка. Стабилизираща функция на системата позволява задържане на инертния материал без неговото разпиляване извън пешеходната зона, като в същото време се осигурява дрениране. Веднъж запълнена системата, придобива стабилност и осигурява устойчивост на натоварване. Подходяща основа е и на последващ монтаж на плочи, павирана настилка и др. В зависимост от приложението си, тя може да бъде с различна височина – за пешеходни, или транспортни подходи и паркинги.

Алуминиеви профили AluStrip

vjf

Серия Г-образни кантиращи профили Alustrip са специално разработени бордове, подходящи за монтаж в дворно пространство и покривни градини. Със своите безспорни естетически качества и разнообразни размери и прорези, те намират широк спектър от приложение. Могат да граничат както с тревна, така и с павирана настилка, декинг площадка и др. Изработени са от устойчив на почвените условия материал. В конкретния случай е използван Г-образен профил Alustrip Garden с вертикални прорези, осигуряващи водоотичането между различните материи.

С ВИ ДЖИ ЕФ може да реализирате и най-смелите си мечти във вашето дворно пространство или градина. Допълнителна информация, относно системите и решенията, свързани с ландшафта, може да намерите на фирмения сайт или като се обърнете към ландшафните специалисти в офисите на ВИ ДЖИ ЕФ в страната.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *