Небостъргачът Omniturm във Франфурт с врати от Hörmann

г. Автор
Бранш: Врати
Omniturm
Omniturm на компанията BIG е висока сграда във Франкфурт, която се използва като офис и жилищна сграда. Особено впечатляващи са издадените извън фасадата на сградата части от 15-тия до 23-тия етаж, на които са разположени 147 апартамента. Противопожарните врати на обекта бяха доставени от Hörmann.

Когато един небостъргач съдържа латинската дума „Omni“ в името си, то това е заявка за претенция. Небостъргачът Omniturm във Франкфурт заявява да бъде всичко за всички – но не е за всеки. Проектът на BIG отговаря на изискванията за смесено предназначение и за ползване едновременно като офис и жилищна сграда. Противопожарните врати за Omniturm бяха доставени от Hörmann.

Ако притворите за миг очи и сте със слушалки на ушите, може лесно да повярвате (или поне за част от секундата), че се намирате в Ню Йорк или във всеки друг наистина космополитен град. Само 100 метра по-нататък това впечатление вече го няма. Защото само на ъгъла на улиците „Große Gallusstrasse“ и „Neue Mainzer Landstrasse“ във Франкфурт небостъргачите са толкова близо един до друг, колкото в центъра на Манхатън. Omniturm във Франкфурт може да бъде на всяко друго скъпо и важно място в света. Площадът и тази нестандартно „начупена“ сграда, която всички закачливо наричат „чупка в кръста“, биха послужили за същата цел и в Шанхай, Сингапур или Персийския залив.

Борба за внимание

Така наречената „чупка в кръста“ между 15-тия и 23-тия етаж показва ясно къде са разположени апартаментите на Omniturm. Тази част се издава до четири метра извън фасадата на сградата.

В крайна сметка Bjarke Ingels Group – накратко BIG – е една от онези компании, които без съмнение създават абсолютни архитектурни забележителности по целия свят. Сгради, които могат съответно да се продават добре. Във Франкфурт първоначално разположението на етажите е следвало обичайно възприетия начин преди да изнесат няколко етажа встрани от 15-тия етаж нагоре. От 23-тия етаж нагоре етажите отново следват обичайния си изчистен начин на разположение. По отношение на дизайна това нестандартно изместване откроява онази част от небостъргача, в която е разположена жилищната зона. Във функционално отношение тези издадености на сградата служат за балкони. Тъй като това не е необходимо за офисите, които също се намират в сградата, тази чупка в сградата е нещо напълно логично. Това прави небостъргача разпознаваем по особено съвременен начин.

Omniturm
Малките балкони на 147-те висококачествени апартамента формират издадената част на сградата.

В Omniturm влизат и излизат ежедневно много хора. Съответно натоварването на често използваните врати е голямо. За подобни цели Hörmann предлага вътрешни врати със здравата стоманена тръбна рамка, за каквито става дума и в този проект. Вратите HL 310, HL 320 и HL 330 изпълняват всички изисквания по отношение на пожарозащита и защита от дим и ограничават разпространението на огъня за поне 30 минути. Избраните за Omniturm вътрешни врати със стоманена тръбна рамка се отличават с особено елегантна визия на профила, изпълнени в системата S-Line. Системата S-Line въздейства изключително филигранно с деликатната структура на рамката. Освен стъклените крила на вратите са използвани и някои фиксирани стъклени елементи, които осигуряват още по-голяма прозрачност.

Omniturm
Фоайето на небостъргача Omniturm във Франкфурт е просторно и изчистено оформено.

Градски живот

Ако сравним този небостъргач с други подобни по света, той със своите 185 метра в най-добрия случай се нарежда сред групата на средно високите. За Франкфурт обаче е сред най-знаковите сгради. Преди всичко, това е първото място, на което специалистите изпробват смесено предназначение. Тук се помещават офиси, споделени работни пространства, апартаменти и площи за обществени нужди – по този начин небостъргачът следва международната тенденция. При наем от 30 евро на квадратен метър апартаментите не принадлежат съвсем към категорията на евтините жилища, но предлагат невероятни гледки, с които е свикнала таргетираната платежоспособна клиентела другаде. Непосредствената близост на музеите, театрите, ресторантите и парковете във Франкфурт се изтъкват като основен аргумент за живот в квартала на банките.

В Omniturm във Франкфурт са използвани остъклени вътрешни врати на Hörmann с тръбна рамка от стабилна стомана. Противопожарни врати T30 отделят коридорите от участъците на пожар.

Omniturm
В Omniturm във Франкфурт са използвани остъклени вътрешни врати на Hörmann с тръбна рамка от стабилна стомана. Противопожарни врати T30 отделят коридорите от участъците на пожар.

Предварително определено смесено предназначение

Това смесено предназначение обаче не е резултат от изчисления, а от специфичните особености на градската среда. Целта е да се съживи района, който е мъртвешки пуст във вечерните часове. В крайна сметка това е резултат от вековния стремеж за създаване на функционален град, в който градската среда е планирана по зони, базирани на функции – зона за живеене, зона за труд, зона за отдих и зона за транспорт. Сгради със смесено предназначение като Omniturm сега представляват сложен опит за възраждане на онези многопластови отношения в големите градове, което е позволило на първо място появата на атрактивни мегаполиси. В рекламите на на недвижимите имоти с любов е обрисувана картината на един идеален, почти идиличен свят, в който обаче не всеки може да живее. Omniturm е по-скоро запазена територия за космополитните и платежоспособни обитатели.

Omniturm
Остъклените вътрешни врати T30 на Hörmann с тръбна рамка се отличават с филигранния си S-Line профил. Той осигурява още по-голяма прозрачност и повече светлина.

Информационно табло:

Местоположение: Große Gallusstraße 16-18, Франкфурт, Германия
Инвеститор: Commerz Real AG, Висбаден, Германия
Архитект: BIG, Копенхаген, Дания
Височина: 185 m
Обща разгъната площ на сградата: 70000 m²
Офиси: 44200 m²
Жилищна площ: 8200 m²
Площ на зоната с обществено предназначение: 1700 m²
Година на завършване: 2019 г.
Продукти на Hörmann: вътрешни врати със стоманена тръбна рамка HL 310, HL 320, HL 330, SRS200; T30, T90, MZ стоманени вътрешни врати STU; стоманени вътрешни врати H3, H16, D65; T30 пожарозащитни плъзгащи се врати FS

Снимки: Hörmann
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *